Az Alzheimer-kórhoz hasonló elváltozást idéz elő az agyban a koronavírus

Azoknak az agyát is megtámadhatja a koronavírus, akik egyáltalán nem küzdenek neurológiai tünetekkel - állítja egy friss tanulmány.

Szellemi leépülést idézhet elő a vírus

A koronavírus nem csupán a tüdőt, de más - olykor létfontosságú - emberi szerveket is képes jelentékeny mértékben károsítani, azonban e károsodások pontos mértékével kapcsolatosan csak a legutóbbi időkben jelentek meg számottevő kutatások. A Stanford Egyetem tudósai most egy olyan tanulmányt jelentettek meg a Nature folyóiratban, mely joggal ébreszt aggodalmat bárkiben, akit megtámadott a koronavírus: a szakemberek véleménye szerint még azoknak az agyában is kárt tehet a Covid-19, akik semmiféle neurológiai típusú tünettől nem szenvednek. A koronavírus szövődményei következtében elhunytak agyában ugyan nem mutattak ki komoly mennyiségű vírusrészecskét, mégis, szinte valamennyiüknél a szellemi leépülés jeleit fedezték fel. A kutatók szerint a vírus olyan láncreakciót indít el a szervezetben, mely az agy károsodását, egy Alzheimer-kórhoz hasonlatos folyamatot idéz elő.

A Stanford Egyetem szakemberei nyolc olyan ember agymintáját vették górcső alá, akik koronavírus-fertőzés következtében hunytak el. Ezeket 14 olyan mintával hasonlították össze, melyeknek tulajdonosai más okokból kifolyólag veszítették életüket - olvasható a ScienceAlerten. A tudósok RNS-szekvenálás útján több mint 65 ezer sejtet vizsgáltak meg, s mindegyik típus esetében arra a megállapításra jutottak, hogy egyes gének csak a koronavírusos betegeknél aktiválódnak, s ezek általában idegi gyulladásban is fontos szerepet játszanak.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2