Ezek a Covid tünetei annál, aki két oltás után is megbetegszik

Ritkán, de előfordulhat, hogy egy olyan páciens is elkapja a koronavírus-fertőzést, aki már részesült mindkét oltásban. Mutatjuk, ebben az esetben milyen tünetekre kell számítani.

Egyik sem jelent száz százalékos védelmet

A koronavírus elleni védőoltások rendkívüli fontosságra tettek szert a világjárvány elleni harcban. Ugyan egyikről sem bizonyosodott be, hogy száz százalékos hatékonyságú lenne, az általánosságban véve elmondható, hogy az emberek jelentékeny részét megóvják a fertőzéstől, illetve a súlyosabb tünetekkel járó megbetegedéstől. Ezért is mérhetetlenül fontos, hogy a lakosság döntő többsége - Magyarországon is - átessen a vakcináción. (Jelenleg sajnos nem dübörög a hazai oltási program, noha - ahogy ez nemrégiben kiderült - nemsokára elérjük az 5 és fél millió beoltottat, s ha ezt a küszöböt átlépjük, újabb enyhítő intézkedések léphetnek majd életbe.)

Egy ideje már azt is tudjuk, hogy a különböző oltóanyagok eltérő hatékonyságúak. Az mRNS-alapú vakcinákkal kapcsolatban az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy hatékonyságuk 90 százalék feletti, de a többi oltással kapcsolatban is leszögezhető, hogy biztonságosak, továbbá képesek megfelelő védelemmel ellátni a pácienseket. Ennek ellenére is előfordulhat azonban, hogy valaki mindkét oltásban részesült - sőt a második vakcinációja után már két hét is eltelt -, mégis elkapja a koronavírus-fertőzést. Máris mutatjuk, hogy ebben a sajnálatos esetben pontosan milyen tünetekre is kell számítani.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk nem ért véget!

Oldalak

  • 1
  • 2