Egészség

Szlávik János: Sokan csak az első oltást adatják be maguknak, ebből pedig még óriási baj lehet

Szlávik János infektológus szerint önmagában a nyár megérkezése korántsem garanciája annak, hogy elmarad a negyedik járványhullám.

Alábbhagyott az oltási kedv

Bár időjárásunk egyelőre egészen más képet mutat, nemsokára elérkeznek a melegebb-nyáriasabb hetek-hónapok, a koronavírus-járvány visszaszorulóban van, ez pedig sokakat arra ösztönöz, hogy második oltásdózisukat már ne vegyék fel. A felelősségvállalás érzetét, a határozott vakcinálási kedvet lassacskán felváltja a hamis biztonságérzet és a könnyelműség, ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek a közeljövőben: akár egy negyedik járványhullámot is elindíthat - véli Szlávik János kutató, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa. "Minden országban látszik, hogy körülbelül 8-10 százaléka az embereknek csak az első oltást veszi fel" - nyilatkozta a szakember az Infórádiónak. Jóllehet ígéretesen hangzik, hogy az első oltásdózis felvételét követő három hétben a védettség szintje 70-80 százalékra emelkedik, ez a későbbiekben jelentős mértékben zuhanhat. "Ha nem lesz második oltás, akkor nem lesz meg a magas védettsége, igenis megfertőződhet, mert nem úgy védett, mint az, aki kettőt kapott" - mondja Szlávik azokról az emberekről, akik úgy érzik, nem kötelességük felvenni a második vakcinát.

Fotó: 123rf

Lapozz, a következő oldalon folytatjuk!

Oldalak

Egészség
Egészség
Te mennyire szereted ennek a közkedvelt fűszernek az ízét? Nos, ha feles kilókkal küzdesz, akkor itt az ideje, hogy beépítsd a napi rutinodba ezt a finomságot, ami segít a fogyásban azáltal, hogy...
Lifestyle
Úgy érzed, hogy a pénzed, az ékszereid és egyéb, apró értéktárgyaid nincsenek biztonságban az otthonodban, mert a betörők bármikor rábukkanhatnak? Cikkünkben most 5 olyan rejtekhelyet mutatunk, amit...
Sztárok
Vidnyánszky Attila nem hosszabbította meg Udvaros Dorottya szerződését – nyilatkozta legfrissebb, a Magyar Hangnak adott interjújában a színésznő.