Egészség

Mit ne csináljunk műtét előtt?

Te tisztában vagy azzal, hogy mi az, amit tilos csinálni az operáció előtti órákban és napokban? Bár az orvosok adnak egy általános felvilágosítást a műtéti beavatkozások előtt, mégis érdemes egy kicsit jobban beleásni magunkat a témába, hiszen számos apró dolog ártalmas lehet, amelyekre talán nem is gondolnánk. Íme!

Készülj fel időben

A fogyókúra tilos

Sokan úgy gondolják, hogy érdemes néhány felesleges kilótól megszabadulnunk a műtéti beavatkozások előtt, ám épp ellenkezőleg - ha az orvos nem írja elő - ha túl gyorsan akarunk búcsút inteni zsírpárnáinknak, akkor valószínűleg izomtömeget is vesztünk, így nem lesz elegendő energiánk, amelynek következtében lassabban megy majd a lábadozás. Ennek okán csak orvosi utasításra kezdjünk drasztikus diétákba az operáció előtt!

Felejtsd el a borotválkozást

Hagyjuk a borotválkozást a műtétek előtt, ezt inkább bízzuk a sebészekre. Amikor borotvát ragadunk, akkor mikroszkópikus, szabad szemmel nem látható vágásokat és sebeket ejtünk a bőrfelületünkön, ezzel pedig igencsak megnőhet a fertőzés veszélye, pláne egy gyengélkedő immunrendszer esetében. "Ha a műtét után egy hétig nem borotválkozunk, azalatt az idő alatt a lábon esett sérülések legtöbbje begyógyul, így nem is kell a fertőzés miatt aggódnunk" - írja az HáziPatika.

Ne rágózz

Azt mindannyian tudjuk, hogy az altatásos műtétek előtt tilos szilárd élelmiszert fogyasztanunk, sőt a folyadékot is csak korlátozott mennyiségben lehet bevinni a szervezetünkbe. Sokan azonban igyekeznek rágózással kiváltani az ételek utáni sóvárgást, ami extra gyomorsavat termelhet, ám aktatás közben gyomrunk záróizmai ellazulnak, így nagyobb eséllyel jöhet "vissza" a sav, ami komoly károkat okozhat szervezetünkben.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Sydney Sweeney nevét idehaza is egyre többen ismerik már, de színészi pályafutásával talán nem is kell tisztában lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, egy igazán gyönyörű nőről van szó, aki a tudomány...
Sztárok
Jákob Zoltán és Erdélyi Mónika között elég erős barátság alakult ki az elmúlt időszakban. A milliárdos most egy merész fogadást is bevállalt!
Sztárok
Harry május 8-án Londonba érkezik, arra azonban egyre kevesebb az esély, hogy a királyi család tagjaival találkozik majd - Kamilla például kifejezetten nem vevő a herceg társaságára.