Böjti finomság: halburger és grapefruit relish

Nagy Sándor azaz Sanya receptjei eredetiek és könnyen elkészíthetőek. Mivel új vendégséfünk böjtöl, hús helyett halat ajánl vegetáriánus napokra.

Nagy Sándor receptjei a Femcafén

Nagy Sándor, alias Sanya a gasztromédia egyik legérdekesebb alakja. Biztosan nem okozna számára gondot a fine dining konyha, de ő gyerekkorunk finomságaihoz nyúl vissza: újraértelmezi a melegszendvicset, százféleképpen készíti el a tojást, úgy fuzionálnak magyaros receptjei a nemzetközi trendekkel, hogy közben elhiszed, hogy te is meg tudod csinálni. Nem csak felhívja a figyelmet a hazai termékekre, de időről időre saját termelői piaccal örvendezteti meg a főzés szerelmeseit. Követői között ott van a hazai gasztroélet jónéhány jeles képviselője. Kefír nevű kutyája brandjének része, nagymamája: Balla mama pedig hagyományos receptjeivel és életbölcsességeivel instaoldalának sztárja. Nagy Sanya receptjeit és eredeti stílusát mostantól a Femcafe Recept rovatában is élvezhetitek.

Halburger és grapefruit relish

Böjt van. Legalábbis nálam. Így több halat is eszem. Mindannyiunknak több halat kellene enni. Olcsó, de tényleg. Legalábbis ehhez a recepthez alig kell mennyiség és mégis jól fog belőle lakni 4 felnőtt.

Tessék több halat enni! Én most ebben a #böjtüzemód-ban rengeteget eszem (a minap például halkrémes melegszendvicset teszteltem, salátával, kicsit olyan, mint a Fish Pie - zseni!). Ez most a rozmaringos szezámmagos halpogácsás burgerem, hozzá meg a mézes fokhagymás grapefruit relish. Bitang! Hétvégén csináljátok meg!

Hozzávalók:

  • 250-300 g halfilé (tőkehal a legjobb, de lehet lazac is)
  • 1 hosszú szál friss rozmaringról a levelek
  • 100-150 g zsemlemorzsa
  • 1 ek pankomorzsa
  • 1 tk só
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk bors
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • fél lime leve
  • 1 gerezd fokhagyma nyomva

A relish-hez:

  • 1 közepes méretű grapefruit meghámozva és lehártayázva
  • 1 ek méz
  • 1 gerezd fokhagyma nyomva
  • 1 ek majonéz
  • csipetnyi cayenne bors

Elkészítés:

A halfilét kézzel vagy késsel tépjük apró darabokra, adjuk hozzá az összes hozzávalót, majd a végén az apróra vágott friss rozmaringot és jól dolgozzuk össze. Vegyünk elő egy nagy pogácsaszaggatót (vagy ha van, hamburger formát) kanalazzuk bele a masszát és egyengessük el. Szedjük ki és forgassuk szezámmagba. A kész pogácsákat rakjuk hútőbe legalább 1 órára, de a legjobb, ha egész éjszaka bent marad. Kevés olajban süssük kész aranybarnára őket.

A relish: a lehártyázott grapefruitot nagyobb darabokra tépjük és 1 ek majonézen és a mézen kezdjük el lesütni, majd pár perc után adjuk hozzá a fokhagymát és mehet még mellé friss rozmaring is. Maximum 5-10 perc az egész, közepes lángon. Hagyjuk kihülni.

Tetszőlegesen állítsuk össze a burgert. Ha viszont a majonézbe (4ek), ami a buci aljára kerül, belenyomtok egy-két gerezd narancs levét és adtok hozzá egy csipetnyi cukrot és sót, elképesztőt dob majd az egészen!

További két szuperfinom halas receptért lapozz!

Oldalak

Sztárok
Ha Tóth Gabi és Krausz Gábor még együtt lennének, akkor valószínűleg az utóbbinak nagy beleszólása lett volna, hogyan is nézzen ki a konyha.
Sztárok
Különleges végső nyughelyet választottak Vágó Istvánnak. A szerettei úgy döntöttek, hogy nem akarnak számára nyilvános sírhelyet.
Sztárok
Anne Hathaway ma már sikert sikerre halmoz, volt idő azonban, amikor korántsem alakultak számára könnyen a dolgok – a színésznő nemrég bővebben is beszélt múltbeli megpróbáltatásairól egy interjúban.