Egészség

Arról is érdemes beszélni, mennyire véd egy adag Covid-vakcina

"Viselkedjünk úgy, mintha meg sem történt volna" - ezt tanácsolják a kutatók arra vonatkozóan, hogyan járjunk el az első adag oltóanyag beadása után.

Folyamatosan oltanak

A koronavírus alapvetően megváltoztatta az életünket globális szinten 2020-ban. Hatással volt a társadalomra, a gazdaságra és a politikára is. Tavaly március 11-én nyilvánította világjárványnak a Covidot az Egészségügyi Világszervezet, azóta pedig mindenki az ellenszer kifejlesztésére várt. Nemrég még mentek a találgatások, mikor kezdődhet a lakosság oltása, ma pedig ott tartunk, hogy közel 90 ezer ember - első körben az egészségügyben, szociális szférában dolgozók, valamint az idősek - kapta meg a vakcinák valamelyikét (Magyarországon Pfizerrel, Modernával oltanak egyelőre).

Pár napja írtunk egy összefoglaló cikket arról, hogyan működnek az egyes ellenszerek, illetve összehasonlítottuk, melyik mennyire hatékony. Alapvetően az összesből több - legalább kettő - dózisra van szükség a teljes védettséghez, ezt tudjuk. Arról is érdemes beszélni azonban, hogy mi történik velünk az első oltás után. A szakemberek ezt úgy fogalmazták meg, hogy tegyünk úgy, mintha mi sem történt volna, tehát ugyanúgy vigyázzunk magunkra és egymásra, amíg meg nem kapjuk a következő, utolsó adagot.

Mennyire hatékony egyetlen adag?

Gondoljunk bele, hogy világszerte oltják a csecsemőket az úgynevezett MMR-ral. Ez a vakcina véd a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen, melyek akár halálosak is lehetnek a gyerekekre nézve. Statisztikák szerint a bolygó 40 százaléka - vagyis azok, akik csak egy dózist kaptak az ellenszerből - nem védett mindhárom vírusról, ellentétben azzal a négy százalékkal, akik a második adagon is átestek. Előbbi kategóriába tartozók négyszer olyan fogékonyak lehetnek a betegségekre, mint utóbbiban versenyzők.

A BBC cikke szerint a legismertebb vakcinák ennyire hatásosak az első dózis után:

  • Pfizer - 52 százalék
  • Oxford - 64,1 százalék
  • Moderna - 80,2 százalék
  • az orosz Sputnik V-ről, valamint a kínaiak CoronaVac verziójáról nincs adat az első dózisra vonatkozóan.

Összességében - bár a fenti listából nem ez tükröződik - egyébként a Pfizer a legmagasabb hatékonyságú az összes oltás után, 95 százalékos.

Hogyan működnek ezek a több körös vakcinák?

Amikor az immunrendszer először találkozik egy oltással, két fontos fehérvérsejt-típust aktivál. Elsőként ott vannak a plazma B-sejtek, amelyek elsősorban az antitestek előállítására koncentrálnak. Sajnos ez a sejttípus rövid életű, így bár a szervezetben néhány hétig ott van az ellenanyag, a második oltás nélkül ezt gyakran gyors csökkenés követi.

Aztán ott vannak a T-sejtek, amelyek mindegyike kifejezetten egy adott kórokozó azonosítására és megölésére szolgál. Ezek egy része, a memória T-sejtjek évtizedekig képesek elidőzni a testben, amíg rá nem bukkannak a célpontjukra - vagyis oltásokkal vagy fertőzésekkel szembeni immunitás időnként egy életen át tarthat. De döntő fontosságú, hogy a második adag oltásig általában nem lesz sok ilyen sejttípus.

A második dózis elindítja a "B-sejt érlelés" folyamatát is, amely magában foglalja az éretlenek kiválasztását, amelyek a legjobb receptorokkal rendelkeznek egy adott kórokozóhoz való kötődéshez. Ez akkor történik, amikor még a csontvelőben vannak - ahol fehérvérsejtek képződnek -, majd a lépbe kerülnek. Ez azt jelenti, hogy a B-sejtek nemcsak utólag vannak nagyobb számban, hanem az általuk termelt antitestek is jobban megcélozódnak.

A memória T-sejtek is gyorsan szaporodnak. Úgy gondolják, hogy kritikus szerepet játszottak a jelenlegi járvány idején, megvédve néhány embert a súlyos Covid-19 kialakulásától. Habár a vírus csak 2019 decembere óta terjedhet világszerte, vannak bizonyítékok arra, hogy korábban más koronavírusokat "láttak", például olyanokat, amelyek a náthát okozzák - lehetővé téve számukra a Covid-19 felismerését.

Fotó, leadfotó: 123rf; forrás: BBC

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A penész sok háztartásban problémát jelent, kevesen tudják csak viszont, hogy már néhány rendkívül hasznos növénnyel is kiirthatjuk otthonunkból.
Sztárok
Sarolta hercegnő és György herceg reggeli rutinja tulajdonképpen szinte semmiben sem különbözik más, velük egykorú iskolás szokásával, Katalin hercegnének és Vilmos hercegnek azonban olykor közbe...
Lifestyle
A legfrissebb kutatások új reményt hoznak az alvászavarokkal küzdők számára, egy eddig ismeretlen természetes megoldás formájában, melyhez mindössze egyetlen gyümölcsre lesz szükséged.