Nem árt időben felkészülni! - Így óvhatod meg gyermeked az UV sugárzás káros hatásaitól

Bár még csak bontogatja szárnyait a tavasz, a kisgyerekes családoknak nem árt időben felkészülni a nagy nyári melegre, és a kicsiknek is megtanítani az alapvető napvédelemmel kapcsolatos szabályokat. Persze az a legjobb, ha a szülők mutatnak példát, éppen nekik szeretnénk segíteni a legfontosabb tudnivalókkal.

Fontos a hely és az időzítés

Mivel a kicsik bőre még nem rendelkezik az idővel kialakuló önvédelmi mechanizmussal az UV-sugarakkal szemben, bőrük szarurétege vékonyabb, így hamarabb kiszárad és sérül. Éppen ezért a szabadtéri tartózkodás kisgyerekek esetén lehetőleg árnyékos helyen történjen, főleg 11 és 15 óra között, hiszen ilyenkor a legerősebb az UV sugárzás.

Ügyeljünk rá, hogy árnyékban is leéghetnek, hisz a nap sugarai könnyen visszatükröződhetnek a különböző felületekről (pl. vízpart). Az öltözködést tekintve mindig könnyű és lehetőleg jól szellőző, ám sűrű szövésű természetes anyagból készült ruhaneműt adjunk a legkisebbekre, akiket kalappal, sapkával és szemüveggel is védjünk a káros sugaraktól.

Folyadék és napvédő

Kiemelten fontos emellett a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is, ezért lehetőleg mindig legyen nálunk kellő mennyiségű víz, és bizonyos időközönként itassuk meg a gyerekeket akkor is, ha nem érzik magukat szomjasnak. Mivel a gyerekek bőrre annyival érzékenyebb, hogy akár már 10-20 perc napfényben való tartózkodás is elegendő ahhoz, hogy leégjenek vagy napszúrást kapjanak, ezért ügyeljünk rá, hogy huzamosabb ideig ne tartózkodjanak a napon, és ez idő alatt is kenjük a bőrüket magas faktorszámú napvédő krémmel.

A megelőzés legfontosabb lépései:

  • Mindig keressünk árnyékos helyet!
  • Használjunk elegendő mennyiségű krémet, amit még napozás előtt vigyünk fel.
  • Egy óra elteltével ismételjük meg a krémezést.
  • A déli órákban lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban.

A gyerekek számára ideális napozószer:

  • magas faktorszámú
  • fényvédő hatású
  • vízálló
  • lipidekben gazdag (tej- vagy krémszerű legyen)
  • véd az UVA- és az UVB-sugarak ellen is
  • védőanyagai a nap hatására sem bomlanak el
  • hidratál
  • hypoallergén

Légy Te a Nap hőse! (x)

Mindennek megvannak a szabályai, így a napozásnak is, és vannak hősök, akik betartatják ezeket a szabályokat. A dm Nap gyermekei pályázata az idén is játékosan hívja fel a figyelmet a helyes napvédelemre, s idén arra kéri az ovikat, készítsék el saját napvédelmi szabályzatukat. A fődíjas ovi játszóterét a dm felújítja, a többi pályázó pedig értékes ajándékokat nyer!

Oldalak

Egészség
Te mennyire szereted ennek a közkedvelt fűszernek az ízét? Nos, ha feles kilókkal küzdesz, akkor itt az ideje, hogy beépítsd a napi rutinodba ezt a finomságot, ami segít a fogyásban azáltal, hogy...
Lifestyle
Úgy érzed, hogy a pénzed, az ékszereid és egyéb, apró értéktárgyaid nincsenek biztonságban az otthonodban, mert a betörők bármikor rábukkanhatnak? Cikkünkben most 5 olyan rejtekhelyet mutatunk, amit...
Sztárok
Vidnyánszky Attila nem hosszabbította meg Udvaros Dorottya szerződését – nyilatkozta legfrissebb, a Magyar Hangnak adott interjújában a színésznő.