Tejben, vajban, málnahabban – nyári kedvenc Bereznay Tamástól

Dobd fel a hétvégi menüt egy könnyed, tejes édességgel! Ez a málnahabos piskóta igazán trendi, ugyanakkor nosztalgiát ébreszt bennünk a nagyiknál tötltött délutánok iránt is.

A nyár slágere

A konyhám alappillére a hazai tej és a tejalapú friss, tartósító- és ízfokozómentes anyagok. Mindig kizárólag vajjal dolgozom és rendkívül fontos számomra, hogy friss, természetes alapanyagokból készítsem az ételeimet” – mondta a séf.

Hozzávalók:

  • A krémhez:
  • 5 dl tejszín
  • 30 dkg málna
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 cl narancslikőr (triple sec) vagy narancsaroma
  • 1 dkg vaníliás cukor
  • 4 dkg kristálycukor
  • 2 dkg habfixáló
  • A piskótához:
  • 4 db tojás
  • 8 dkg liszt
  • 8 dkg kristálycukor
  • 2 ek víz
  • csipet só

Elkészítés:

A tojások sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd apránként belekeverjük a lisztet is. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beledolgozzuk a masszába a vízzel együtt. Nagy, lapos tepsibe zsírpapírt fektetünk, vékonyan elkenjük rajta a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, szorosan feltekerjük, és visszacsomagoljuk a sütőpapírba. (Ha nem sikerült egyben leszednünk a sütőpapírt, csomagolhatjuk konyharuhába is. Azért fontos melegen szorosan feltekerni a piskótát, mert, ha mindezt hidegen tennénk, a tészta széttörne.) Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket. A tejszínből a habfixáló és a cukor hozzáadásával kemény habot verünk. Keveset (kb. 6 evőkanálnyit) félreteszünk a sütemény külső díszítéséhez, a többit ízesítjük a narancslikőrrel, a narancshéjával, a vaníliás cukorral. Belekeverjük a málnát, és megkenjük vele a piskótát. Az egészet óvatosan feltekerjük, külsejét vékonyan megkenjük a maradék habbal, és legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük. Vastag szeletekre vágva kínáljuk.

Tipp: Ha biztos akarsz lenni abban, hogy kiváló minőségű, friss, megbízható, ellenőrzött alapanyagokkal dolgozol, válassz olyan tejtermékeket amelyeken Tejszív logót látsz.

További piskótatekercs receptekért lapozz!

Oldalak

Utazás
Mutatjuk, milyen időjárás vár ránk április utolsó, illetve május első napjaiban.
Lifestyle
A fogyókúrák és diéták világa mindig is kihívást jelentett azoknak, akik egészségesen szeretnének élni és testsúlyukat kontrollálni. Egy friss kutatás azonban érdekes perspektívát kínál a reggeli...
Lifestyle
A mosás legtöbbünknek nem kifejezetten tartozik kedvenc elfoglaltságaink közé, a mosókapszulák viszont jelentősen egyszerűbbé teszik a dolgunkat. Mielőtt viszont mosókapszulákat vásárolnál, érdemes...