Eddig nem azt mondták, hogy kerüljük?! Ez a fűszer állítólag nagyon is egészséges

Bár gyakran óva intenek bennünket a fűszeres ételek gyakori fogyasztásától, egy friss kutatás most pont az ellenkezőjét állítja: a chilipaprika fogyasztása csökkenti a halálozási kockázatot.

Jótékony hatások

A Pekingi Egyetem kutatása szerint napi egy chilipaprikát elfogyasztva 14 százalékkal csökkenthetjük a halálozási kockázatot, de már akkor is 10 százalékos javulást érhetünk el, ha csak hetente vagy kéthetente egyszer élünk a fűszernövénnyel. A BMJ folyóiratban megjelent tanulmány szerzője, Jun Lv, docens, PhD hallgató szerint a fűszerek, egészen pontosan annak bioaktív vegyületei, mint például a kapszaicin, számtalan jótékony tulajdonsággal rendelkeznek, például antioxidánsként működve gyulladáscsökkentőek, rákellenesek és vérnyomáscsökkentő hatásúak. Hatékony védelmet nyújtanak a daganatos megbetegedések, szív- és légzőszervi betegségek ellen, ráadásul még az emésztést és a bél egészségét is javítják.

Más fűszernövény is segíthet

A vizsgálatban egyébként fél millió kínai felnőtt vett részt, akiket felkértek, hogy rendszeresen fogyasszanak chilipaprikát. A kutatók szerint azonban a többi fűszernövény is javíthat az egészségünkön, például a pirospaprika, a kömény vagy éppen a fekete bors.

Fotó: frankspickledpeppers.com

Oldalak

Sztárok
Szilágyi-Barabás Mariann 10 évvel fiatalabb Angelina Jolie-nál, mégis úton-útfélen a neves színésznőhöz hasonlítják. Kezdetben zavarta, hogy vadidegenek szólítják le az utcán, de ma már hozzászokott...
Home&Design
Szinte már egy parkolóhely is nagyobb ennél a New York-i apartmannál, ami 650 dollárba, azaz közel 240 ezer forintjába kerül havonta a bérlőnek. Te beköltöznél?
Lifestyle
Az 56 éves újságíró egy népszerű műsort vezetett pénteken, ám - a nézők legnagyobb megdöbbenésére - hirtelen megváltozott az arca: látszott rajta, hogy nehezére esik felolvasni a híreket.