Christmas

Ezt nem tudtad a forralt borról!

A tél egyik legvidámabb itala, amiből mindenki megtalálhatja a kedvencét, hiszen számtalan variációban elkészíthető. A receptek helyett nézzük meg, miket nem tudtunk eddig erről az italról!

Eredete

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

Mint a borok legtöbbje, a forralt bor története is a rómaiakig nyúlik vissza: akkoriban még fűszeres bor néven volt ismert és a borok romlását próbálták késleltetni olyan fűszerek hozzáadásával, mint a gyömbér, a koriander, a babérlevél, a kakukkfű, a bors és narancsvirág. A mai szokásokkal ellentétben, az ókori rómaiak még hidegen fogyasztották, majd a hidegebb napon álltak át a melegítésre.

Hippocras

A középkorban a rómaiak fűszeres borát Hippocras néven tartották számon és úgy hitték, az ital segít elűzni a különböző nyavalyákat. Az első recept az ital készítéséről 1390-ből származik, majd a 16. századra már számtalan formában tartottak számon elkészítési módokat: ekkor jelent meg a fahéj, a vanília és a szegfűszeg, mint lehetséges ízesítési lehetőség, sőt pézsmával és ámbrával is illatosították az italt. A Hippocras jótékony hatásairól már a 18. századi orvosok is beszámoltak, sokszor emésztési panaszokkal bajlódó embereknek ajánlották kúraszerű fogyasztását, de a gyógyító hatásán túl a bálok és ünnepélyek legkedveltebb itala is volt – még XIV. Lajos is nagy rajongója volt forralt bornak.

Változatai

A forralt bornak az északi országokban van a legrégebbi és legnagyobb hagyománya: a németek Glühweinnak, az angolok mulled weinnak, a skandinávok glöggnek, a moldávok izvarnak, a franciák vin chaud-nak, a brazilok quentão-nak nevezik.

Ízesítése

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Mivel világszerte ismert, rengeteg ízesítésben megtalálhatjuk: a világ forralt boraiban az egyetlen közös tulajdonság, hogy borból készül, valamint édesített és fűszerezett. Területenként eltérő, hogy mivel ízesítik a forró italt, de gyakori a vaníliarúd, a kardamom, az ánizs, a gyömbér, a szerecsendió, a babérlevél is, de gyümölcsöket és magokat is szívesen használnak. További variációkra ad lehetőséget a hígítás is: sokan csak vizet, mások viszont gyümölcsleveket és teákat is szívesen használnak a hígítás során, sőt az angolok szívesen adnak a forralt borhoz brandyt vagy vodkát is.

Még több: A legtutibb forralt bor recept

Fotó: graveslibrary.files.wordpress.com

Oldalak

Christmas
Sztárok
Több mint húsz év telt el Angelina Jolie és Billy Bob Thornton botrányoktól övezett házassága óta, ám a színész ma sem fogja vissza magát, ha egykori feleségéről van szó.
Fashion&Beauty
A ragyogó, makulátlan bőr ígérete sokakat csábít arra, hogy egyszerre több hatóanyagot kenjenek magukra – pedig a túl sok jó is árthat.
Fashion&Beauty
Ha úgy érzed, a bőröd elvesztette a fényét, megjelentek a sötétebb foltok, vagy egyszerűen csak hiányzik az a „friss ragyogás”, amire mindenki vágyik, van egy egyszerű megoldás: a C-vitamin.
Sztárok
Kevés arc ivódott be annyira egy egész generáció emlékezetébe, mint a Kinder csoki csomagolásán mosolygó kisfiúé – pedig a gyerekkori portré mögött álló Matteo Farneti mára felnőtt férfi lett.
Lifestyle
Növényt ültetni, gondozni és nevelhetni szép dolog, és több szempontból hasznos is. Azt viszont nem mondanánk, hogy mindig egyszerű feladat, hiszen sokszor előfordul, hogy hiába igyekszünk életben...