Praktikák, amikkel könnyedén kitisztíthatod a fugákat

A fugák takarítása talán az egyik legnehezebb feladat, legyen szó akár a járólapról vagy a csempéről. Számtalan tisztítószer létezik, de még ezzel együtt is igen fáradtságos munka a fugában megtapadt szennyeződés eltüntetése. Íme néhány tipp, ami gyorsíthatja a fárasztó munkát.

Ecet
Az ecet a házi munkák többségénél, így a fugák tisztításánál is valódi csodaszer. Érdemes 15-20%-os ecetes oldattal átmosni a fugákat, rajta hagyni egy kis ideig, majd alaposan átsúrolni a felületet, garantáltan csillogni fognak a csempék és a fugák is. Ráadásul az ecetes oldattal a penészt is eltüntethetjük és fertőtleníthetjük a felületet.

Szódabikarbóna
A szódabikarbóna ecettel kiegészítve hihetetlenül hatásos tisztítószer lehet a fugák takarításánál is. Érdemes ezzel a keverékkel átsúrolni a csempék és a járólapok közötti fugákat, így garantáltan olyan fehérek lesznek, mintha újak lennének.

Gőz
Ma már számtalan gőztisztító létezik, ha van ilyen az otthonodban, akkor érdemes átgőzölni velük a fugát, ugyanis feloldja a lerakódott szennyeződést és ezután már sokkal kevesebb súrolással is tökéletesen tiszta végeredményt kaphatsz. Ráadásul a forró gőz a fertőtlenítést is elvégzi különböző vegyszerek használata nélkül.

Só és citrom
Érdemes ezt a kombinációt is kihasználnod. A citromsav segítségével nem csak fertőtleníthetsz, hanem az elszíneződést is eltüntetheted a csempék közül, ráadásul a só használatával kiváló súrolószert kaphatsz segítségül.

Meleg víz és fehérítő
Tegyél a meleg vízbe némi fehérítőt és egy kis mosogatószert, és ezzel takarítsd át a fugákat. Ezzel a kombinációval tökéletesen el tudod tüntetni az elszíneződéseket, a fehérítő miatt akár hagyhatod is a fugán a keveréket néhány percig, hogy minél jobban kifejtse a hatását.

A fugák tisztán tartása nem egyszerű feladat, de érdemes a lerakódások megelőzéséhez, hetente áttörölni őket valamilyen tisztítószerrel, így sokkal tovább maradnak tiszták és sok energiát spórolhatunk meg.

Oldalak

Utazás
2024 nyarától az Európai Unió területén forgalomba helyezett új autók kötelező tartozéka lesz az EDR (Event Data Recorder), azaz a feketedoboz.
Lifestyle
Talán számodra is természetes, hogy a görögdinnye fogyasztása közben kiköpöd az apró fekete magokat, melyek aztán később a kukában végzik. Megdöbbentő lehet ezt hallani, de sokkal jobban tennéd, ha...
Sztárok
Megnősült SP, azaz Éder Krisztián, a kétezres és kétezertízes évek egyik legkeresettebb magyar zenei előadója.