Dermooptika - A tapintható fény

A dermooptika kapcsán meg kell említenünk, hogy nem Roza Kulesova volt az első, aki azt állította, hogy „lát" az ujjaival, ám minden bizonnyal ő lett a leghíresebb.

A dermooptika kialakulása
Roza különleges képessége sok vitát kavart és a nővel elvégzett kísérletek adták az alapját az 1960 és 1970 között elvégzett további, tudományosabb jellegű kutatásoknak, melyek eredményei később, mint a dermooptikai érzékelés alapjai váltak ismertté.

Ismeretlen háziasszony különleges képességgel
1922-ben Roza egy átlagos és ismeretlen háziasszony volt az akkori Szovjetunió egyik iparvárosába, ám a fiatalasszony később orvosának, Joszif Goldbergnek elmesélte, hogy színeket lát az ujjaival, sőt ezzel a technikával még a nyomtatott betűket is el tudja olvasni. Az eleinte kissé kételkedő orvost később teljesen lenyűgözte Roza képessége, miután egy sorozatnyi kísérletet végzett az asszonnyal. Joszif miután meggyőződött róla, hogy Roza állításának van alapja, magával vitte a Pszichológia Társaság egyik regionális konferenciájára, Nyizsnij Tagilba. A bőrlátás képességével rendelkező nő bemutatója megdöbbentette a résztvevőket és az eset nemsokára a szovjet sajtó egyik legfelkapottabb híre lett.

Több tucat teszten átment
Abram Novomejszkij professzor is megvizsgálta a fiatal nőt, aki közben meghívást kapott Moszkvába, a Szovjet Tudományos Akadémia Biofizikai Intézetébe, ahol egy bizottság számos speciális eljárást és vizsgálatot próbált ki rajta.

A nehezített körülmények nem korlátozták Rozát, ám úgy tűnt, hogy erős fényre volt szüksége, mivel a sötétben nem „látott" jól az ujjaival. Egy későbbi kísérlet során egy üveglap alá helyezték a színes kártyákat és szövegeket, majd Roza szemét bekötötték és egy paravánnal elkerítették, ám az asszony még így is megbízható eredményeket produkált.

Tanulható képesség
Filipp Bassin professzor szerint, aki amúgy majdnem minden kísérletnél jelen volt, Kulesova ujjai és bőre egyszerűen csak sokkal érzékenyebbek voltak a fényre, mint egy átlagos emberé. A professzor feltételezései szerint Kulesova egy ritka, már szinte kihalt evolúciós képességgel rendelkezett. Bassin később több kutatást is végzett, mely során 80 képzőművészetet hallgató személyt vont be, akiknek hatoda némi gyakorlással két színt meg tudott különböztetni a Kulesova féle módszer segítségével.

Elfeledve halt meg
Persze a különleges képességek meglétét sokan cáfolták, például a leleplezéseiről híres Martin Gardner is foglalkozott az üggyel és a Kulesováról tevékenység közben készült képek alapján megállapította, hogy a nő nagy valószínűséggel lesett a kendő alatt. A TASZSZ szovjet hírügynökség jelentése szerint azonban Roza Kulesova tényleg képes volt a jobb keze középső és gyűrűsujjával érzékelni a fényirritációt. Valószínűleg már soha nem derül ki, mi volt az igazság, hisz Roza jóformán elfeledve halt meg szülővárosában 1978-ban.

Oldalak