A paradicsomból sosem elég! Ezért egyél belőle sokat

A paradicsom az egyik legkedveltebb zöldségünk, ha salátákról vagy szendvicsekről van szó, de számos ételünk hozzávalói között is megtalálhatjuk. Nem is véletlenül, hiszen amellett, hogy nagyon finom, olyan ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek nagyon jótékonyan hatnak szervezetünkre.

Közép és dél- Amerikából származik a paradicsom, és innen vált ismertté az egész világon. A többi kontinensre főleg spanyol és portugál kereskedők vitték el. Ma már az egész világon ismert és kedvelt zöldség.

Nálunk a 19. század végén kezdték el nagyobb számban termeszteni, bár már a 17. századból is vannak írott források, amelyben említik a paradicsomot. De lássuk, hogy milyen jótékony hatásai vannak ennek a közkedvelt zöldségnek.

Gyulladáscsökkentő
Már a régi idők gyógyászatában is használták a paradicsomot a különböző sebek fertőtlenítésére és gyógyítására. De az égett sebeket is gyógyíthatjuk vele, illetve magas víztartalma miatt a bőr hidratálásában is kitűnő segítség lehet, nem véletlen, hogy a bőrápolás területén is nagy népszerűségnek örvend a paradicsom.

Ízületi fájdalmak ellen
Azoknak is érdemes sokat fogyasztania ebből a zöldségből, akiknek ízületi panaszaik vannak. Főként köszvény és különböző reumás fájdalmakra javasolt a több paradicsom fogyasztása. De ezek mellett az emésztés serkentésében is nagyon pozitív hatással rendelkezik, ezen kívül pedig a gyomorsav mennyiségének megfelelő szinten tartásában is sokat segít.

Vitaminok és ásványi anyagok
A paradicsomban többek között megtalálható az A-, B1-, B2- és C-vitaminok, de ezen kívül olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a magnézium, a vas, a kálium és a kalcium. Így az immunrendszerünk erősítésében is nagy segítséget jelent, pláne így a téli időszak elején, amikor a különböző megfázásos betegségek ellen igyekszünk megfelelő módon védekezni.

Szív- és érrendszer támogatója
A paradicsomnak magas a karotin tartalma, így ha szeretnéd megelőzni a különböző szívbetegségeket, akkor érdemes minél többet fogyasztanod belőle. De a hasnyálmirigyrák kialakulásának lehetőségét is csökkentheti a paradicsom fogyasztása, ezért érdemes akár minden nap valamilyen formában beleillesztened az étrendedbe.

Oldalak

Lifestyle
Bár jó ötletnek tűnhet az erős, zsíroldó hatású mosogatószerrel áttörölni bizonyos felületeket, hogy eltávolítsuk a makacs szennyeződéseket, lehet, hogy akár végleg tönkretesszük vele az adott...
Sztárok
A televíziós munkák most nem jöttek be Curtis számára, de legalább többet tud foglalkozni a zenéléssel. Ismét Király Viktorral állt össze, hogy berobbantsák a fesztiválbombát.
Lifestyle
Remélhetőleg most nem kell akkora tömegre számítani a boltokban, mivel nem hosszú hétvége lesz, és az anyák napja miatt is még lesz időnk bevásárolni.