Hatékony népi gyógymódok a megfázás ellen

Odakint egyre hidegebb van, miközben egyre többet köhögünk, és egyre többször nyúlunk a papírzsepi után. Utánanéztünk, milyen egyszerű praktikákkal előzhető meg vagy orvosolható a megfázás.

Forró italok
A hűvös időben jólesik a melegség, emellett az egészségünkre is jótékony hatást gyakorol. Elsősorban a lassú kortyolgatás javallott. A torkot így átmelegítjük, és szépen lassan enyhül a fájdalom. A gyógynövények is segíthetnek. Igyunk csipkebogyóból, kamillából vagy borsmentából készült teát. Ha citromkarikákat helyezünk bele, még inkább hatásos lehet.

Csípős ételek
A húsleves, illetve zöldségleves is nagyszerű lehet, főleg, ha kicsit csípősen fogyasztjuk őket. Az erős fűszerektől ugyanis csökken az orrdugulás, enyhül a kaparó érzés a torokban. A torma, a fokhagyma és a vöröshagyma is gyorsíthatja a gyógyulást. Utóbbiból teát is készíthetünk, vagy felszeletelve egy kendőbe helyezve a nyakunk köré tekerve is alkalmazhatjuk.

Gyümölcsök
Szervezetünknek ilyenkor van a legnagyobb szüksége a vitaminokra. Főleg a citrusfélékkel erősíthetjük immunrendszerünket magas C-vitamin tartalmuk miatt.

Gargalizálás
A sós vízzel való öblögetés nagyon praktikus és hatásos módszer. Egy bögre vízbe tegyünk egy teáskanálnyi (lehetőleg tengeri) sót, így fertőtleníthetjük a torkunkat.

Inhalálás
Forró vízzel teli edény fölött, törülközővel a fejünkön lélegezzünk mélyeket. Vigyázzunk, ne hajoljunk túl közel, és hogy minél lassabban szívjuk be a levegőt. Különböző illóolajokkal fokozhatjuk az eljárás hatékonyságát. Az eukaliptusz, a kakukkfű és a menta mind remek választásnak bizonyulhat.

Izzadás
Nagyszüleink még arra esküdtek, hogy egy vastag paplan alá bújva hamarabb elmúlik a baj. Ebben persze nem tévedtek, valóban segít a megfázás gyógyításában, ha kiizzadjuk magunkból a bacilusokat, továbbá ez a módszer a lázcsillapításban is nagy szerepet játszik.

Furcsaságok
Léteznek olyan népi gyógymódok, melyek eredményessége kétségeket ébreszthet. Csehországban például azt tartják, hogyha a beteg egy tál forró leves után meleg vízbe mártja a könyökét. Szerintük ezzel csökkentheti az orrdugulást.

Vidéken ilyen például az úgy nevezett kalapkúra, amelynek lényege, hogy fogyasszunk minél több pálinkát, rumot, vagy más alkohol tartalmú italt. A cél, hogy egy kalapból kettőt lássunk. Ehhez nyilván rengeteget kell inni, ami pillanatnyilag orvosság lehet: könnyebb lehet elaludni tőle, és a fájdalomérzetet is csökkentheti. Ám esetenként több kárt okoz, mint hasznot. Akikre viszont nem bódítóan hat az alkohol, az könnyen depressziós tünetetek vagy alvászavarokat is produkálhat.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!