Egészség

Telített vagy telítetlen zsírok - melyiket fogyasszam?

Állati zsírok, olajok, transz-zsírok, esszenciális és szabad zsírsavak - a fogalmak és jelentések erdejében könnyed eltévedhet az, aki egészséges táplálkozásra adja a fejét. Kattints, és segítünk tisztázni a zsírokkal kapcsolatos kérdéseket.

Az egészséges táplálkozás alapelvei szerint az az ideális, ha a szervezetbe bevitt energia 30%-a zsírokból származik, tehát zsírokat fogyasztani alapvető és egészséges dolog. A kulcs a zsírok forrásában keresendő. Magyarországon a zsiradékok nagy részét a felvágottak, pástétomok, édes és zsírban sült tészták, margarin és vaj fogyasztásából nyerik az emberek. Csak ezután következnek a tejtermékek és a zöldségek, így nem nehéz kitalálni, hogy ez nem a legmegfelelőbb eloszlás.

Zsírokra szükség van ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működni tudjon. Szükséges az agyműködéshez, a hormonális szabályozáshoz és sejtmembránok építéséhez is. Ám nem mindegy, hogy miből fedezzük a szükségletet!

A zsiradékok zsírsavakból állnak össze, ezek kémiai kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Ezeknek a kötéseknek a minőségétől függ, hogy egy zsír melyik csoportba tartozik.

A rettegett telített zsírok
A telített zsírok molekulái egyszeres kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Ebbe a csoportba tartoznak az állati eredetű zsírok, emellett a kókusz-zsír és a pálmazsír (amely nagyon sok élelmiszerben megtalálható). Jellemzőjük, hogy szobahőmérsékleten is szilárd halmazállapotúak. Problémát akkor okoznak, ha túl sokat fogyasztunk belőlük, a gond az, hogy telített zsírok esetén a „túl sok” könnyedén elérhető.

Az egészséges arányszám 1:3 a telített és telítetlen zsírsavak fogyasztásából, ám a tényleges fogyasztási arányunk 20:1, ez jelenti a problémát.

Video Kulisszatitkok Solti Ádámtól: Őszintén beszélt a munkáról és a magánéletről

Miket okozhat a telített zsírsavak fogyasztása:

  • túlsúly
  • érelzáródás
  • magas koleszterinszint
  • szív- és érproblémák

Az istenített telítetlen zsírok
A telítetlen zsírokra az a jellemző, hogy legalább egy kettős kötést találunk a zsírmolekulák kapcsolódási pontjainál, de jellemzőek többszörös kötések is. A telítetlen zsírok segítenek leoldani az érfalakról a lerakódást, csökkentik a koleszterin-szintet, vagyis általában ellentétesen működnek a telített zsírok egészségkárosító hatásaival szemben.

A telítetlen zsírsavak a hidegen sajtolt növényi olajok, a legegészségesebb közülük az olíva-, repce-, és lenmagolaj, illetve az olajos magvakból sajtolt olajok, például a mogyoró- és tökmagolaj. A gyümölcsök és zöldségek is tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírokat, így ezekkel is védhetjük az egészségünket.

Transz-zsírok, cisz-zsírok, esszenciális zsírsavak
Sajnos nem minden növényi zsír egészséges, erre példa a margarinban található transzzsír. A margarin készítése közben az olajat hidrogenizálják, így megváltozik a szerkezete, ezeket nevezzük transzzsíroknak. A transzzsírok kerülendők, mert ezek okozzák az érrendszeri problémákat és a magas LDL koleszterin szintet.
A cisz-zsír szintén átalakított , viszont ennek megmaradt a természetes szerkezete, így nem annyira káros.

Az esszenciális zsírsavak közé tartoznak a közismert omega-3 és-6 zsírsavak. Ezek nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban, mert a szervezet nem tudja őket előállítani. Ezért ezeket „F-vitaminnak” is nevezik.

Oldalak

Egészség
Sztárok
Quentin Tarantino húsz év után is élénken dédelgeti a Kill Bill folytatásának álmát: egy olyan történetet, ahol a Menyasszony és immár felnőtt lánya együtt néznek szembe a múlt bűneivel, miközben a...
Sztárok
A sztárvilágban a tökéletesség hajszolását sokan még mindig titokként kezelik, viszont az utóbbi időben egyre több híresség kezd el nyíltan beszélni plasztikai beavatkozásairól, felfedve azokat a...
Lifestyle
Otthonunk takarítása segít távol tartani a bektériumokat, és a rendszeres takarítással megszabadulhatunk az allergénektől, morzsáktól, piszoktól és mindenféle apró szennyeződéstől. Csakhogy nincs...
Lifestyle
Senkinek sem jó érzés, ha megütik – pláne akkor nem, ha a saját gyereke kezd el csapkodni, lökdösődni vagy kezet emelni másokra, esetleg magukra a szülőkre. Bár szinte nincs is olyan gyerek, aki ne...
Sztárok
Cindy Crawford a hatodik X-hez közelítve is még rendkívül üde és fiatalos, amit nem csupán a jó genetikának, hanem a tudatosságnak is köszönhet.
Lifestyle
Nálad mi tartozik a konyhai nagytakarítás fogalomkörébe? A tűzhely, a konyhapult, a szekrények és minden apró szeglet kisuvickolása mellett vajon hányszor pucolod ki konyhai kisgépeidet – például az...