Ezekre érdemes odafigyelned a téli táplálkozásnál

A téli időszakban fontos, hogy mit és mennyit eszünk. Ilyenkor a hideg miatt több energiára van szükségünk és persze megfelelő vitaminmennyiségre a betegségek megelőzéséhez. De milyen ételeket részesítsünk előnyben?

A téli táplálkozásunk sok szempontból különbözik a más évszakban megszokottaktól. Egyrészt jönnek az ünnepek, amikor mindenki sokkal több édességet és kalóriában gazdag ételt eszik, másrészt pedig ebben a időszakban sokkal kevesebb zöldségből és gyümölcsből válogathatunk a boltokban, mint például nyáron.

Vitaminokkal a betegség ellen
Ugyan sokkal kevesebb lehetőségünk van ilyenkor friss zöldségeket beszerezni, éppen ezért érdemes ebben az időszakban inkább olajos magvakat fogyasztani, ugyanis nem csak remek magnézium források, de a mogyoró és a dió E-vitamint is tartalmaz. Az E-vitamin kiszűri a vérben található méreganyagokat és segít megkötni a szabadgyököket.

A C-vitamin elengedhetetlen ebben az időszakban a betegségek elkerüléséhez, télen kiváló C-vitamin forrás lehet a brokkoli, az alma, a paprika és persze a citrom, a narancs és a különböző citrusfélék.

D-vitamin ugyan köztudottan a napsugarak hatására termelődik szervezetünkben, de a szürke téli napokon a különböző halak fogyasztásával pótolni tudod a szervezeted D-vitamin szükségletét. Ha pedig napsütéses idő van, akkor mindenképpen használd ki a hideg ellenére is és irány egy kis séta a szabadba.

Hajhullás ellen
A téli időszak egyik jellemző problémája a hajhullás, amelyet viszont B6-vitaminnal könnyedén megelőzhetsz. A hajhullás mellett pedig az idegrendszerre is jótékonyan hat, így a téli stressz és depresszió ellen is hatásos. B6-vitamint nagy mennyiségben tartalmaz a bab és a borsó, illetve a káposzta és a burgonya.

Óvatosan a zsíros ételekkel
Bár a téli időszak kifejezetten a kalóriában gazdag ételekről szól, de érdemes odafigyelni és nem túlzásba esni. A nehéz ételek megemésztése leterheli a szervezetünket, ami sokkal fáradékonyabbá tesz minket és ez a védekező rendszerünknek sem tesz jót. Tehát érdemes ebben a tekintetben is némi mértéket tartanunk, és a nehéz ételek mellett zöldségeket is fogyasztani az étkezések során.

Oldalak

Sztárok
Fashion&Beauty
Ha te is szereted begöndöríteni a hajad, valószínűleg rengetegféle módszert kipróbáltál már a hajsütővastól kezdve egészen a hőmentes formázó eszközökig. Néhány alapvető szabályt viszont mindenképpen...
Sztárok
Rengeteg szabály és előírás határozza meg a brit királyi család életét, de gondoltad volna, hogy vannak olyan ételek is, melyeket egyenesen tilos fogyasztaniuk?