Manarola - A színek falva

A világ legszínesebbnek tartott városai közt Manarola neve is feltűnik, ami nem véletlen hisz az olasz táj festői szépsége és mediterrán éghajlata mindenkit elvarázsol.

Elhelyezkedése
Manarola Olaszország északi részén, a Földközi-tenger nyugati medencéjében, a Ligur-tenger partvidékén, Cinque Terre körzetben található. A Cinque Terre elnevezés szó szerinti fordításban annyit jelent, "Öt föld". A különös név mögött azonban egy gyönyörű nemzeti park rejtőzik és öt apró falu, melyek egyike Manarola.

Földrajzi adottságok
Cinque Terre meredek sziklafalait az itt élők munkája varázsolta bájos turisztikai látványossággá, hisz a több millió köbméternyi kővel kirakott és átformált teraszos sziklafalakat közel 1000 év munkája jelzi. A táj varázsát az élénkzöld domboldalak és a türkizkék tenger harmóniája adja. A kopár sziklafalakat az itt élők gondos munkája változtatta termékeny talajjá, így ma már ezek a hegyek a citrom, a szőlő, az olajfa, a narancs és a fűszernövények élettere. Az itt élők gazdálkodására is kihatással volt az éghajlat, így a halászat és a földművelés mellett bor és olívaolaj termelés, pesto és Limoncino készítés a fő megélhetési forrása a helyieknek a turisztika mellett.

Manarola történelme
A jelenleg 800 lakosú, hatalmas sziklán álló falvacskáról az első feljegyzések 1261-ből származnak. Feltételezett alapítói a római korban is létező Volastra lakói. Volastra Manarola felett, a dombtetőn helyezkedik el, s a római korban az arra utazók itt pihentek meg. Lakosságának egy része a 12. században leköltözött a tengerparthoz, így megalapítva Manarolát.

Látnivalók
Apró utcácskák
A domboldalról a főút mentén leereszkedve a két szikla által határolt halászkikötőbe juthatunk el, mely este a legfestőibb, hisz a halászok ilyenkor térnek haza. Manarola temetőjéből és a mellette található parkból nyílik a legszebb kilátás magára a falucskára. A sikátorokban (carruggio) való andalgás után jól esik a tenger habjaiban megcsobbanni, ám a falvacska kikötőjében csak a magabiztos úszok merészkedjenek a rendkívül mély vízbe.

A szerelmesek kedvence
A fürdési lehetőségek mellett lehetőségünk nyílik még kajakozni, búvárkodni, kerékpározni, lovagolni és csónakázni is, ám a legnépszerűbb látványosság a Manarola és Riomaggiore között húzódó Via dell'Amore. A magyarul Szerelem ösvényeként fordítható túraút ugyanis fantasztikus kilátást ígér s ha elfáradunk egy padon ücsörögve is megtekinthetjük a naplementét. A gyalogút egy szakaszán a sziklafalat romantikus vésetek díszítik, ám a szerelmesek számára a csókolózó pár szobránál elhelyezett lakatok a legromantikusabbak, melyek kulcsai a Ligur-tenger mélyén pihennek.

Ha nem szeretünk gyalogolni
Aki kényelmesebb típus, annak a trenino néven emlegetett egysínű vasút lehet a tökéletes megoldás a kényelmes bámészkodásra.

Színes hálók és olíva
Az olívaültetvényeknél színes madzagokra lehetünk figyelmesek melyek összekötik a fákat. Ezek rendeltetése szüret idején lesz nyilvánvaló, hisz ilyenkor a kibontott hálóba potyognak a leszedett bogyók.

Télen
A hidegebb idő beköszöntével sem ér végett a turisztikai szezon, hisz december 8-tól január közepéig hatalmas betlehemmé változik a város a több mint 300 újrahasznált anyagból készült, életnagyságú figura segítségével.

Fesztiválok
Az olaszok vigadozó nép lévén, szinte minden második héten ünnepelnek valamit, így érdemes utánanézni a helyi fesztiváloknak is.

Templomok, múzeumok
A hagyományosabb városnézés hívei megtekinthetik az 1338-ban épült San Lorenzo templomot, a 13. századi kastélyból megmaradt bástya romjait vagy a különleges desszertbornak szentel Sciacchetrá múzeumot.

Gasztronómia
Az olasz konyha szerelmeseinek és az ínyenceknek a már említett Sciacchetrá édes desszertbor megkóstolását ajánljuk, a másik helyi jellegzetesség a citromos és dinnyés ízben kapható Limoncino krémlikőrök mellett. A torta di verduraként ismert zöldséges pite is mennyei élményt nyújthat az ízlelőbimbóknak. A gesztenyelisztből készült gomba- vagy babmártással tálalt tésztaféle a trofie is mindenképpen megkóstolandó, ha arrafelé járunk.

További információk és a képek forrása:

www.cinqueterre.hu
http://www.facebook.com/CinqueTerre.hu

Oldalak

Lifestyle
Egy kiránduló telefonált nekik, hogy egy kiscicát talált az erdőben. A macskamentő központ vezetője egy dobozban kapta meg az állatot, de nem sokkal később igencsak meglepődött.
Lifestyle
Nem tervezett esküvőt, de amikor meglátta ezt a menyasszonyi ruhát, tudta, hogy ez lesz az igazi
Lifestyle
Ezek az apró esti változtatások segítenek abban, hogy másnap reggel jól induljon a napod.