A belgák specialitása: sör és csokoládé

Megannyi sör- és csokoládéfajta létezik a világon, mégis ezen a téren a belgáké az egyik vezető szerep. Belgiumban járva, ha már meguntuk az egész napos városnézést, akkor nincs is annál jobb, mint a nap végén belevetni magunkat a sörben és csokoládéban folyó kánaánba.

Sör
Annak, aki igazi sörimádó hírében áll, Belgium a legjobb úticél. Először még a legnagyobb sörfogyasztók is megszeppenve állhatnak a bárpult előtt a rengeteg sör láttán. Nem csoda, hiszen számokban mérve csupán 8700 belga sörfajta található az országban.

Természetesen most már a legtöbb típus megtalálható a nagyobb szupermarketekben, ahol általában a söröket sötétzöld vagy barna, kupakolt üvegekben árulják. De ha nem elégszünk meg a multik kínálataival keressük fel a sörfőző italközpontokat, amelyek igaz, hogy kicsit drágábbak, de cserébe nagyobb választékkal rendelkeznek, s mellesleg sajátos hangulatot kölcsönöznek a vásárlásnak. A legjobb viszont, ha egyenesen egy belga pubba foglalunk helyet, mivel ott a sört megfelelő pohárban és ideális hőfokon hozzák ki nekünk. Belgiumban csak a pilzner és az épp akciós sörök azok, amit csapolnak, minden mást az üvegből öntik ki egy többnyire u-alakú pohárba.

Ha Belgiumban járunk mindenképpen kóstoljunk meg egy trappista sört, ilyen például a Westmalle, amiket trappista kolostorokban található sörfőzdékben készítettek. Hiába magas az alkoholtartalma ( kb 9% ), az íze kellemesen kesernyés. De ha nem rajongunk teljes mértékben a sörökért, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen az egymással versenyző sörkészítők mindenféle gyümölcsök hozzáadásával bővítették az amúgy is már hosszú listát. Azok a nők, akik eddig kifejezetten kerülték a söröket ízük vagy szaguk miatt, most a cseresznyés ízesítésű Krik Max nevű gyümölcssört megkóstolva, garantált, hogy beáll a sört imádók rajongó klubjába.

 

Csokoládé
A „csokitörténelem” kezdetén Belgium nem tartozott az élen járó országok közé;mégis azzal, hogy rudak és kis figurák formájában elkezdték árulni őket, világhírnevet teremtettek az „isteni nedűnek”.

I. Leopold uralkodása alatt indult be igazán az üzlet, ebben az időben több tucat csokoládégyártó látta meg a napvilágot. Az évek során Belgium szerves részévé váltak a kis műhelyekben, kézzel gyártott finomságok. A belga cukrászok kínosan ügyelnek arra a mai napig, hogy a saját pralinéjük receptje semmi esetre se kerüljön a nyilvánosság elé. De emellett figyelnek arra is, hogy ne használjanak semmilyen csokoládét kiváltó nyersanyagot, csak kakaóvajat. Talán ez az, ami annyira különlegessé, finommá, s felejthetetlenné teszi a belga csokoládét. Mindegy, hogy fehér, tej, vagy étcsokoládéba harapunk bele, érezni fogjuk a belga minőséget. S ha beleszeretünk egy isteni belga plarinéba, akkor sem kell búsulnunk, hiszen itthon is megtalálható pár márka, mint például a Jacques, Aiglon, Clovis, Kwatta, Bruyerre vagy a Côte d’or hamisítatlan csokoládéi.
 

Oldalak

Egészség
A fogamzásgátló tabletták a terhességmegelőzés egyik legnépszerűbb formái Magyarországon is az óvszer mellett. Most megmutatjuk, mi történik, ha elfelejtetted bevenni az adagodat.
Utazás
Ez lesz a világ 6.legmagasabb épülete.
Utazás
Magyarországon rendkívül népszerű ez a hely a turisták körében, de balesetveszélyessé vált, így le kellett zárni.