Nem mindennapi finomság Indiából – Samosa

Ha kedveled a távol-keleti ízeket, és emellett nem is feltétlenül fontos számodra, hogy húsétel kerüljön az asztalodra, a következő csemege biztosan ízleni fog.

Zöldséges samosa
A samosa – vagy magyarosan: szamósza – indiai nemzeti eledel. A háromszög alakú tésztabatyukat fűszeres zöldségekkel (vagy ritkább esetben hússal) töltik meg, majd bő olajban sütik ki.

 

Hozzávalók
A tésztához:
50 dkg liszt
4 evőkanál ghee (gí, azaz tisztított vaj, amit helyettesíthetünk hagyományos vajjal is)
1 pohár joghurt, só

A töltelékhez:
20 dkg karfiolrózsa
15 dkg burgonya
15 dkg zöldborsó
2 evőkanál ghee (vagy vaj)
1 mokkáskanál tört koriandermag
1 kiskanál római kömény
1 kiskanál csillagánizs

 

Elkészítés
A burgonyát és a karfiolt apró kockákra vágjuk, majd a zöldborsóval együtt, serpenyőben hevített gín (vagy natúr vajon) lefedve puhára pároljuk. Előveszünk egy másik serpenyőt, majd azon szárazon megpirítjuk a fűszereket, ezután mozsárban szétmorzsoljuk. Hozzátesszük a zöldségekhez, majd tovább sütjük. Később megsózzuk, s az egészből pépet készítünk.
Lisztből, vajból, kevés sóból és joghurtból tésztát gyúrunk, majd egy kendővel letakarjuk, és körülbelül 30 percig állni hagyjuk. A kelés után 3 centiméter átmérőjű gombócokat formálunk, s azokat körülbelül 12 centiméter átmérőjű kör alakú lapokká alakítjuk át. A körök közepére egy-egy kanál fűszeres-zöldséges tölteléket teszünk, majd a tésztákat félbehajtjuk. A széleket vizes kézzel összenyomjuk, a végeket kissé felcsavargatjuk szép formájúra – hogy ne nyíljanak szét. Ezután bő vajban ropogósra, aranybarnára sütjük.

Tipp: A szamószának rengeteg elkészítési módja létezik, mind a töltelék, mind pedig a tészta tekintetében. Ezek közül egy variációt mutattunk be.
Ételünket még laktatóbbá, különlegesebbé tehetjük, ha szószt is készítünk hozzá, s abba mártogatjuk a háromszög alakú finomságokat. A különböző fokhagymás-tejfölös és csilis-paradicsomos szószok remekül illenek hozzá. Jó étvágyat!

 

Oldalak

Lifestyle
Meglepőnek tűnhet, de van egy ital, aminek a megszokottól eltérő az íze, ha nem a földön, hanem a felhők felett kortyoljuk – ennek pedig érdekes oka van.
Sztárok
Ha ez nem lett volna elég, Megyeri Csillát és Puskás-Dallos Petit majdnem letojta egy galamb a körbejáráson. Még el sem indult a műsor, de már folyik az élet a luxusbörtönben.
Sztárok
Egy királyi szakértő szerint Katalin nővérére, Pippa Middletonra különleges feladat várhat, amikor a trónörökös feleségéből királyné lesz.