Egy tánc, mely elvarázsol: a salsa

Elvarázsol a latin-amerikaiak életszeretete, felszabadultsága? Vonzódsz a korlátok és szabályok nélküli mozgáshoz? Szeretnéd a tánc során megtalálni a benned rejlő nőt? Akkor itt az idő, hogy elkezdj salsázni!


Története

A salsa kezdetben az elnyomottak, a rabszolgák tánca volt. Az Afrikából behurcolt emberek és a latin-amerikai szegények azért táncoltak, hogy egy kis időre felszabaduljanak a mindennapi gondok, megaláztatások alól. A salsa jelentette számukra a szabadságot, az örömet: csak vitte őket a ritmus és a tánc során szinte transzba estek.

Mivel nem voltak meghatározott lépések, mindenki úgy táncolt, ahogy egy belső hang súgta neki. Emellett sokféle ritmusból is olvadt össze maga a salsa zene: alapjaiban megtaláljuk az afro és a latin elemeket egyaránt - innen ered a név is: a salsa spanyolul szószt jelent.


Irányzatok

A salsában két stílust különböztetünk meg: a Kubából eredő kubait és a populárisabb new york-i salsát. Mindkét típus nyolc ütemre épül és a figurák is nagyon hasonlóak, azonban felfedezhetünk néhány különbséget a két stílus között.

A kubai salsa inkább egyszerűbb, természetesebb, felszabadultabb, míg a new york-ié elegánsabb, komolyabb. Hangulatuk is teljesen más: a kubai salsában a párok mozgása folyamatosan körkörös, így a férfi vezetése, dominanciája nem olyan erőteljes, azonban a new york-inál a férfi sokkal erőteljesebben vezet, hiszen a táncirány vonalmenti. Ebben a stílusban kevesebb a forgás és több a kifejező mozdulat, a dekoráció.

Miért jó, ha salsázol?
A salsa nemcsak egy tánc, a salsa maga az élet. Sokkal több annál, mint lépések és figurák sorozata. A salsa segít abban, hogy megismerd a korlátaidat és ledöntsd azokat. A salsán keresztül képes vagy megvalósítani önmagad, képes vagy azzá lenni, ami valójában vagy. A férfi a vezetés során egy biztos alapot ad a nőnek, a nő pedig felpezsdíti, megfűszerezi a levegőt - mindenki szerepének megfelelően viselkedik. A salsa helyére rakja a dolgokat és valóban képes arra, hogy egy kicsit magad mögött hagyd a szürke hétköznapokat.
 

Oldalak

Lifestyle
A körömrágás az egyik leggyakoribb rossz szokás, ráadásul roppant nehéz megszabadulni tőle. Ám szerencsére ez még nem jelenti azt, hogy ne léteznének olyan megoldások, melyek nagy segítséget...
Sztárok
Ha Tóth Gabi és Krausz Gábor még együtt lennének, akkor valószínűleg az utóbbinak nagy beleszólása lett volna, hogyan is nézzen ki a konyha.
Sztárok
Különleges végső nyughelyet választottak Vágó Istvánnak. A szerettei úgy döntöttek, hogy nem akarnak számára nyilvános sírhelyet.