Vitaminokkal a szép bőrért

A vitaminok jótékony hatásáról már sokat hallhattuk. Most vegyük szemügyre azokat, amelyek még szebbé tehetik bőrünket.
A vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, ezért fontos, hogy mindig birtokában legyünk a megfelelő mennyiségnek. A vitaminok két fajtáját különböztethetjük meg: a zsírban valamint a vízben oldódókat. Az előbbi csoportba tartoznak az A, D, E, K vitaminok, míg az utóbbiba a B, C. Amíg a vízben oldódó vitaminok mindennap kiürülnek szervezetünkből, addig a zsírban oldódókat képesek vagyunk hosszabb időre is elraktározni, így túladagolásuk veszélyes lehet. A vitaminokat szintetikusan előállított pirulák segítségével is bevihetjük szervezetünkbe, de egy kiegyensúlyozott étrend összeállításával az ételek segítségével is előteremthetjük a megfelelő mennyiséget.
Most pedig lássuk a bőrszépítő vitaminokat:
A-vitamin – Retinol
Amellett, hogy az egyik legfontosabb vitaminról van szó, mivel javítja a látást, még a bőrt is széppé varázsolja. Megtalálható a halmáj-olajokban, a marhamájban, a tojássárgájában, a vajban és a tejszínben. Valamint a sárgarépában, sütőtökben, spenótban vagy a sárgadinnyében.
B2-vitamin - Riboflavin
Mivel nagy szerepe van a méregtelenítésben, a szövetnövekedést is elősegíti, így az elhalt hámsejtek helyére hamarabb termelődik újabb, ami puhább, bársonyosabb bőrt eredményez. Forrásai a tej és tejtermékek, máj, vese, tojás, hüvelyesek, élesztő, zöldség- és főzelékfélék.
B3-vitamin - Niacin - Nikotinsav
A B2 vitaminhoz hasonlóan ez a vitamin is a szövetnövekedést serkenti, emellett pedig a hormontermelésben van kiemelkedő szerepe. Nikotinsav forrásaink a következők: hús, máj, vese, hal, tojás, élesztő, szárazhüvelyesek, zöldségfélék, lencse, aszalt gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, csírák és a barna kenyér.
B5-vitamin - Pantoténsav
Bőrvédő szerepe abban nyilvánul meg leginkább, hogy segít megőrizni a bőr rugalmasságát és feszességét. Krémekben (pl.: panthenol) is emiatt alkalmazzák. Fő forrásai a máj, az élesztő és gabonafélék, péksütemények, karfiol, avokádó, lazac, csirke, tojássárgája valamint a sajtok.
B7-vitamin - H-vitamin - Biotin
Olyan zsírsavak előállításában segít, amelyek nélkülözhetetlenek a bőr épségének megóvásához. Nagy mennyiségben csökkentheti a vércukorszintet is, valamit segíti az ekcéma és a bőrgyulladások gyógyulását. Emellett még a hámszövet védelmi vitaminja. A legnagyobb mennyiségben megtalálható a májban, a vesében, a tojássárgájában, az élesztőben, a karfiolban, a dió- és mogyorófélékben.





























