Aki dohányzik, rossz az ágyban?

A dohányzás káros hatásairól szóló tanulmányokkal és kutatásokkal Dunát lehetne rekeszteni, de a többségükre - különösen a dohányzók - csak legyintenek, pedig a füstölés az élet minden területére, így a szexuális életünkre is kihat.

Sajnos a legtöbb dohányzót a sorra megjelenő dohányzás veszélyeivel kapcsolatos rémhírek sem tántorítanak el a füstöléstől, olyan kifogásokra hivatkoznak, amit maguk sem hisznek el. A leggyakoribb: "ha a szülőknek nem lett semmi baja a cigarettától, én is megúszhatom a következményeket". Mások az elhízástól félnek, azért nem mernek leszokni. Akik a kifogásokat keresik, nem is igazán akarják letenni a cigarettát, erőltetni pedig még a legijesztőbb halálhírekkel sem lehet. Pedig a kutatások, de a tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a dohányzás a szexuális életet is negatívan befolyásolja mindkét nem kárára.

A férfiak erekciójára egyértelmű hatással van a dohányzás, hiszen a nikotin megszorítja a véredényeket és vérömlést okoz, hosszú távon ráadásul az ütőereket is károsítja. Közismert tény, hogy az erekció és annak erőssége a vérellátástól és a vérbőségtől függ, így a dohányzás és a merevedés közti kapcsolat könnyen belátható. A kételkedők számára egy tanulmány is bizonyítja, hogy már két szál cigaretta után is enyhébb erekciót produkáltak a kutatásban résztvevő alanyok.

A dohányzás spermaölő hatásáról a dobozok csomagolásán is olvashatunk, ugyanis bizonyított tény, hogy a dohányzó férfiaknak nem csak kevesebb ondószáma és több deformált vagy károsult spermája van, de a dohányfüst a spermium termeléséért felelős szerveket is károsítja.

A dohányzás szexuális életre való hatása a nőket sem kíméli. A tüdőrák kockázatával szinte minden dohányos tisztában van, de a méhnyakrákéval már kevésbé. Pedig kutatások igazolják, hogy dohányzó nőknél egy vírusos fertőzés háromszor nagyobb eséllyel alakul át méhnyakrákká, mint nem dohányzó társaiknál. A „jó” hír, hogy a leszokás után a méhnyakrák kialakulásának kockázata is jelentősen csökken, ha még nem alakult ki, de a rákos nőknél is bizonyítottan nagyobb a felépülésre való esély azoknál, akik lemondtak a cigarettáról.

Azt is kevesen tudják, hogy a dohányzás hatására megváltozik a női és férfi hormonok aránya a nőkben, így a lerakodó zsír a mellkas és a csípő helyett inkább a hasi tájékon végzi, ami nem csak férfiasabb testalkatot eredményez, de egészségtelenebb is.

A cukorbetegség és a szívroham kockázatánál veszélytelenebb, de annál kellemetlenebb következményekkel is jár a dohányzás. Például a fiatal dohányzó nőknek sokkal gyakrabban kell rendszertelen és fájdalmas menstruációktól tartaniuk, ahogy az idő előtti öregedéstől is. A füstölés hatására ugyanis átlagosan két évvel előbb köszönt be a változó kor, azaz a klimax.
 
Az öregedési folyamat felgyorsulása azonban nem csak a nőket, hanem a férfiakat is veszélyezteti. A sejtek genetikai anyagát hordozó, és az öregedésért felelős kromoszómák ugyanis összekuszálódnak, melynek hatására az öregedés folyamata felgyorsul. Ennek az arcon vannak a legszembetűnőbb jelei a ráncok és szarkalábak formájában, amik a sok hunyorítás miatt is erősödnek, hogy a füst ne menjen a dohányzók szemébe.

A férfiak impotenciájával párhuzamosan a nőket a meddőség miatt veszélyezteti a dohányzás. A rendszeresen rágyújtó nőknél kétszeresére nő a meddőség kockázata, és a teherbeesés is nehézkesebb. Ez a lombikprogramnál is igaz, sokkal kisebb ugyanis az esély a sikerességére dohányzó párok esetében.

A szexuális életet pedig nem csak az esetleges impotencia keserítheti meg, a nőknél az altáji vérbőség hiányát is okozhatja a nikotin, ami az érzések megváltozásához vezet.  A romantikus hangulatot azonban nem csak a nikotin okozta vérhiányos hatások rombolhatják le, hanem a cigarettaszagú ruhák, haj vagy lehelet is, amik egy-kettőre tönkretehetik a pillanat varázsát. Az intim érintkezéskor viszont nem csak a lehelet okozhat kellemetlenségeket, de az elszíneződött sárgás fogak vagy a fakó bőr sem okozhat szívderítő és kívánatos látványt.

Millió érvet fel lehet sorakoztatni, miért érdemes leszokni a dohányzásról, az egészségügyi okoktól kezdve a higiéniai kellemetlenségekig, de ha Te magad veszed észre magadon a változásokat, beleértve a szexuális élet javulását, az csak plusz akaraterőt ad majd, hogy annyi szenvedés után végre letedd a cigarettát, és könnyedén megszabadulj a dohányzás fogságától.

 

Oldalak

Sztárok
Ryan Reynolds és Blake Lively Budapesten lesz egy jó darabig, de igazából olyan, mintha itt sem lennének, annyira szigorú szabályokat vezettek be.
Sztárok
Tom Quinn királyi szakértő szerint a sussexi hercegi pár Nigériából üzent a palotának, kiváltképp Károlynak, aki eddig még nem reagált Harry és Meghan "királyi körútra".
Utazás
Egy nőnek ötnapos családi nyaralást tervez az édesanyja, a gond csak ott kezdődik, hogy erre az exét is meghívta. Ennél kínosabb nem is lehetne a szituáció.