Egészség

Csoki és vörösbor a butulás ellen?

Bizonyos élelmiszerek serkentik a memóriaműködést. Sőt! Bizonyos embereknél időskorban nem jelentkezik az agy leépülése és a Parkinson-kór kialakulása is kevésbé veszélyezteti őket.  

Mindezt a flavonoidoknak és a polifenoloknak  köszönhetjük, amelyek a legnagyobb mennyiségben a gyümölcsökben és zöldségekben, a gabonafélékben, a kakaóban, a szójában, a teában és a vörösborban fordulnak elő.

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

Ételek a jó memóriáért
Az előbbi élelmiszerek elsősorban a memóriára, a tanulási folyamatokra és az általános kognitív (gondolkodással kapcsolatos) funkciókra vannak jó hatással. A felsoroltakon kívül a flavonoidoknak köszönhetően a képességek hanyatlása is késleltethető vagy akár megakadályozhatja olyan betegségek kialakulását, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

Különböző kutatások sora kellett ahhoz, hogy erre rájöjjenek a kutatók. Például Luc Letenneur és munkatársai 2007-ben 1640 ép kognitív tevékenységű idősödő emberrel töltettek ki kérdőívet a táplálkozási szokásaikról, majd tesztelték kognitív képességeiket. Tíz éven át követték az alanyokat és ez alatt négyszer töltették ki újra a kérdőívet, és ismételték meg a teszteket. A legjobban azok a vizsgálati alanyok szerepeltek, akik 18-37 milligramm flavonoidot fogyasztottak el naponta. Ez körülbelül 15 szem áfonyának és negyed pohár narancslének felel meg.

Csokival a mentális frissességért
Egy másik kutatásban, Eha Nurk, az Oslói Egyetem táplálkozáskutatója kétezer, a 70-es éveik elején járó embereket vizsgálta életük végéig. Először ő is kérdőívet töltetett ki velük, majd megvizsgálta az alanyok mentális frissességét. Az eredmény az lett, hogy azok az egyének, akik rendszeresen fogyasztottak bort, teát és csokoládét (ezek különösen sok flavonoidot tartalmaztak), sokkal jobb teljesítményt nyújtottak, mint azok, akik ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztottak ilyen élelmiszereket.

Egészen pontosan lebontva százalékarányosan a vizsgálat eredménye a következőképpen alakult:
- akik rendszeresen (de mértékkel) fogyasztottak bort, 45 százalékkal kisebb volt a rossz kognitív teljesítmény esélye.
- a tea vagy csokoládé 10-20 százalékkal csökkentette a rosszabb teljesítmény esélyét.
- mindhárom élelmiszert fogyasztók esetében 70 százalékkal csökkent annak veszélye, hogy rosszul teljesítenek.

 

Oldalak

Egészség
Utazás
Sajnos sokan pánikba esnek, ha megcsúszik az autójuk, de így tudnak könnyen lesodródni az útról.
Lifestyle
Sokan teljesen nyugodtan fekszenek le aludni úgy, hogy közben a lakásukban több olyan eszköz is áram alatt marad, amely valójában komoly veszélyt jelenthet. A probléma az, hogy ezekre szinte senki...
Egészség
Egyre többen próbálnak tudatosabban étkezni, mégis sokszor olyan alapanyag kerül nap mint nap az asztalra, amelyről kevesen sejtik, hogy hosszú távon árthat az emésztőrendszernek. A legnagyobb csapda...
Babára vágyva
A Babára Vágyva podcast következő részében folytatódik az Emberi történetek sorozatunk, ahol Kassai Mónika újságíró meséli el történtét, és egyben helyet kap egy szintén nagyon fontos téma, mégpedig...
Utazás
A főváros közleményt is kiadott az ügyben, melyben arról írnak, hogy az utóbbi években a lakosság egyre növekvő elégedetlenséggel figyeli az ismétlődő robbanásokkal és fényjelenségekkel járó "...
Lifestyle
A termálkút szivattyújának meghibásodása miatt a létesítmény csak 2026. január 19-én nyit újra, a korábbi évek hagyományainak megfelelően a két ünnep között mégis látogatható lesz.