Lifestyle

Betilthatják a mopszok és francia bulldogok tenyésztését Ausztráliában: súlyos okok állnak a döntés hátterében

Az állatvédők szerint ezek a kutyafajták annyira túl vannak tenyésztve, hogy egészségügyi gondokkal küzdenek egész életükben.

Fizikai deformitások

Rosemary Elliott, a Sentient állatetikával foglalkozó állatorvosi intézet elnöke szerint az ilyen fajtájú kutyák fizikai deformitásukkal küzdenek, az érintett fajták közé tartoznak a francia bulldogok és a cavalier king charles spánielek, a mopszok, a boston terrierek és az angol bulldogok.

"A nyomott orrú kutyák és macskák túltenyésztése olyan szenvedésekért felelős, amelyek teljes mértékben megelőzhetők lennének, ha az állatjóléti törvényekben tiltva lennének" - mondta Dr. Elliott csütörtökön az NSW állategészségügyről szóló parlamenti ülésen. "Ezek az állatok súlyos fizikai deformitásoktól szenvednek, amelyek elviselhetetlenné teszik a mindennapi életüket" - tette hozzá. Elliott szerint a jogszabályokat úgy kellene megváltoztatni, hogy a tenyésztőknek kötelező legyen állatorvosok által kiállított igazolással biztosítani, hogy az állataiknak nincsenek olyan egészségügyi problémáik, amelyek a tenyésztés során öröklődhetnek.

Dr. Elliott szerint a népszerű fajták, például a bulldogok nehezen tudnak járni, lélegezni és aludni. Arra a kérdésre, hogy az ilyen fajtájú állatoknak van-e joguk az élethez, az állatjogi aktivista azt mondta, hogy az állatokat nem szabadna úgy világra hozni, hogy szenvedés legyen az egész életük. "Nem hoznánk szándékosan a világra - fajtától függetlenül - olyan egyedeket, amelyek olyan mértékben fognak szenvedni, ahogyan sok ilyen állat szenved" - mondta. "Leginkább a népszerűségük miatt a bulldogok és a perzsa macskák érintettek. Ezeknek az állatoknak az alapvető létezésük a szenvedés."

Dr. Elliott nem az egyetlen állatjogi támogató, aki reméli, hogy a nyomott orrú állatoknak nem kell tovább szenvedniük. Az Ausztrál Állatorvosi Szövetség azt szeretné elérni, hogy minden olyan kutyának a tenyésztését tiltsák be, amelynek a pofája a koponya hosszának egyharmadánál rövidebb. Sam Kovac sydneyi állatorvos is támogatta a tenyésztésre vonatkozó szabályokat, hogy meggyőzzék a szakembereket arról, hogy az állatok egészségét és jólétét azok kinézete elé helyezzék.

"Ezek a kutyák csodálatos személyiségükkel oly sokat adhatnak a világnak és gazdáiknak. Támogatom a tenyésztési szabványok módosítását, hogy egészségesebb kutyák szülessenek, amelyeknek kevesebb állatorvosi ellátásra van szükségük" - mondta. "Ezeknek a fajtáknak a hatalmas népszerűsége azt mutatja, hogy szükség van rájuk, de néhány kíméletes mesterséges szelekciós módszerrel néhány generáció múlva egészségesebb fajtát lehetne létrehozni. Ezt a tengerentúlon is csinálják - van néhány inspiráló tenyésztő, akik élen járnak a fajta orrának szelektív tenyésztéssel történő meghosszabbításában" - tette hozzá az ausztrál állatorvos.

Forrás: Daily Mail Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Bebizonyosodott, hogy Krausz Gábor és Mikes Anna kapcsolatát semmi sem tudja megrendíteni. Valóban szerencsések lehetnek, hogy egymásra találtak.
Fashion&Beauty
Azt gondolnánk, hogy a magas nőknek nem jelent kihívást a mindennapi öltözködés, mert modell alkatuknak köszönhetően szinte bármit felvesznek, az divatosan áll nekik. Pedig ez nem így van, az egyik...
Lifestyle
A Mérleget ma hatalmas csalódás éri. Napi horoszkóp!