Hirdetés

Magányos túlélők és földöntúli példányok - Ezek a világ leghíresebb fái

Mindig ámulva nézzük azokat a fákat, amelyek már évszázadok óta, méltóságteljesen viselik az időjárás és a történelem viszontagságait. Ezek a növények igazi túlélők, mindegyiküknek saját története van. Cikkünkben most közelebbről megismerkedünk a világ leghíresebb példányaival!

Majomkenyérfa-sor, Madagaszkár

Madagaszkár leghíresebb nevezetességei azok a csaknem 1000 esztendős majomkenyérfák, amelyek a Morondavát és Belon'i Tsiribihinát összekötő út mentén találhatóak. Az óriásokként magasodó növények elérik a 10 méter magasságot is, törzsüknek átmérője pedig helyenként a 6 métert is meghaladja. Különleges kinézetük nem csak a magasságuknak köszönhető, hanem a vízszintesen növekvő ágaiknak és ritkás lombkoronájuknak. Uborka formájú termésük a majmok egyik kedvenc eledele - nem véletlenül hívják majomkenyérfának.

Isten cédrusai, Libanon

Isten cédrusainak azt a nagyjából 400 darab fából álló kis erdőt nevezik Libanonban, amelyek még az ókorból maradtak meg. A híres túlélő növényekről már a Biblia is többször említést tesz. Érdekesség, hogy a cédrusfák gyantáját az egyiptomiak mumifikáláshoz használták.

Sherman tábornok fája, Kalifornia, USA

Sherman amerikai polgárháborús tábornokról nevezték el azt az óriás mamutfenyőt, amelyre Kaliforniában, a Sequoia Nemzeti Parkban bukkanhatunk. Az őserdő leghíresebb és legnagyobb példánya közel 84 méter magas, törzsének átmérője pedig közvetlenül a föld felett több mint 11 méter. Az ide érkező turisták a fa mellett pózolva szinte aprócska pontnak tűnnek.

Fotók: imgwebs.com, cult.is, thecrazytourist.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!