Horvátországi nyaralást tervezel? Ezeket ne hagyd ki - 3 csodás római kori emlék

Horvátország a magyarok egyik kedvelt nyaralóhelye, ám a strandolás mellett érdemes kulturális programokat is beiktatnunk szabadságunk idejére. Nem kell egyből múzeumokra gondolni, a horvát városok tele vannak szebbnél szebb római emlékekkel, amelyek szabadon megcsodálhatóak.

Pula

Az Isztriai-félsziget gyöngyszeme nagyjából 6 óra alatt elérhető autóval Budapestről. A város tele van római emlékekkel, olyannyira, hogy amfiteátruma Pula jelképévé is vált. Ez a világ hatodik legnagyobb amfiteátruma, viszonylag jó állapotban maradt meg. Hatalmas méretét jól jellemzi 132 méteres hosszúsága és 105 méteres szélessége. Összesen 26 ezer embert képes befogadni. Ma koncerteknek, előadásoknak, fesztiváloknak és sporteseményeknek ad otthont. Érdemes még megemlíteni továbbá a szintén ebből az időszakból származó Sergius-diadalívet, valamint az Augustus és Róma-templomot.

Split

Dalmácia legnagyobb városában valódi időutazásnak lehetünk részesei. Lemondása után itt élt visszavonultan Diocletianus császár egészen a haláláig. Az általa építtetett palota ma az óváros részét képezi. Elhaladva a piac mellett belépünk az Ezüstkapun, amelyet az 50-es években újítottak fel. Az egyik leglátványosabb része a Peristilium, amely egy gyönyörű árkádos udvar, annak idején a császár itt fogadta vendégeit. Ma egy kávézó található itt, érdemes beülni egy feketére!

Fotók: maxima-film.hr, Huffingtonpost, globegazers.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!