Utazás

Szemkápráztató videó: zölden ragyogó tűzgömb száguldott el Magyarország felett

A hihetetlenül fényes és lélegzetelállítóan látványos égi jelenség több másodpercen keresztül látható volt Magyarország felett. A legcsodásabb pillanatokat szerencsére kamerák is rögzítették.

Az ország minden tájegységében észlelték

Csütörtökön este 18 óra után szemkápráztatóan fényes tűzgömb jelent meg Magyarország ege felett - adta hírül az Időkép. A jelenség azért volt valamelyest szokatlan, mert zöldesen izzó fény vette körül, s az ilyesmi relatíve ritkának számít. Az ideálisnak mondható meteorológiai viszonyoknak is köszönhető, hogy a különleges tűzgömb több másodpercen keresztül láthat volt az égbolton. Az Időkép cikkében megemlítik, hogy csütörtökön este 18 óra 8 perckor Magyarország szinte minden tájegységéről érkezett észlelés az idegen objektummal kapcsolatosan.

A tűzgömbről szerencsére több videófelvétel is készült. Egyszerre félelmetes és gyönyörű, ahogy végigszáguld az esti égbolton.

A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek. Gyakrabban fordul elő a meteoresők idején, például a Geminidák vagy a Perseidák hullása időszakában. A tűzgömb kialakulásához többnyire 1 cm vagy annál nagyobb méretű szilárd anyag szükséges. Ritka esetben az ilyen meteorit a légkörben való izzás után elérheti a felszínt. Azok a meteorok, amik később felizzanak a légkörben és ezáltal láthatóvá válnak, többnyire szuperszonikus sebességgel érik el a légkört. A tűzgömb inkább kisbolygó eredetű anyagból keletkezik, mint üstökösből.

Január 19-én hajnalban egy kilométeres szélességű kisbolygó halad majd el a kék planéta mellett. Az idegen objektum nem új a tudósok számára, hiszen még 1994-ben fedezték fel. Méreteibe azonban beleborzongunk - azt pedig inkább ne is feszegessük, mi történne, ha a pályája keresztezné a Földét.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Utazás
Egészség
Valószínűleg hallottál már arról, hogy az, amit a testünkbe viszünk - például a gyorsétel, a cigarettafüst és az alkohol - közvetlen hatással van az egészségünkre. De mi a helyzet azzal, amit a...
Lifestyle
A kávé hűtőbe helyezését általában biztonságos tárolási módnak tekintik, de nem minden esetben tökéletes módszer, így bizonyos szabályokat feltétlenül szükséges betartani.
Sztárok
Tegnap este főleg, de még ma is szinte az egész ország Csoboth Kevin nevét skandálja. A skótok elleni bombagólját még sokszor meg fogjuk nézni.