Szemkápráztató videó: zölden ragyogó tűzgömb száguldott el Magyarország felett

A hihetetlenül fényes és lélegzetelállítóan látványos égi jelenség több másodpercen keresztül látható volt Magyarország felett. A legcsodásabb pillanatokat szerencsére kamerák is rögzítették.

Az ország minden tájegységében észlelték

Csütörtökön este 18 óra után szemkápráztatóan fényes tűzgömb jelent meg Magyarország ege felett - adta hírül az Időkép. A jelenség azért volt valamelyest szokatlan, mert zöldesen izzó fény vette körül, s az ilyesmi relatíve ritkának számít. Az ideálisnak mondható meteorológiai viszonyoknak is köszönhető, hogy a különleges tűzgömb több másodpercen keresztül láthat volt az égbolton. Az Időkép cikkében megemlítik, hogy csütörtökön este 18 óra 8 perckor Magyarország szinte minden tájegységéről érkezett észlelés az idegen objektummal kapcsolatosan.

A tűzgömbről szerencsére több videófelvétel is készült. Egyszerre félelmetes és gyönyörű, ahogy végigszáguld az esti égbolton.

A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek. Gyakrabban fordul elő a meteoresők idején, például a Geminidák vagy a Perseidák hullása időszakában. A tűzgömb kialakulásához többnyire 1 cm vagy annál nagyobb méretű szilárd anyag szükséges. Ritka esetben az ilyen meteorit a légkörben való izzás után elérheti a felszínt. Azok a meteorok, amik később felizzanak a légkörben és ezáltal láthatóvá válnak, többnyire szuperszonikus sebességgel érik el a légkört. A tűzgömb inkább kisbolygó eredetű anyagból keletkezik, mint üstökösből.

Január 19-én hajnalban egy kilométeres szélességű kisbolygó halad majd el a kék planéta mellett. Az idegen objektum nem új a tudósok számára, hiszen még 1994-ben fedezték fel. Méreteibe azonban beleborzongunk - azt pedig inkább ne is feszegessük, mi történne, ha a pályája keresztezné a Földét.

Leadfotó: 123rf

Oldalak