Utazás

Wellness, szauna, gyógyfürdők: az egészséghez Szlovénián keresztül vezet az út

A tél kiváló alkalom arra, hogy gondoskodjunk saját egészségünkről és megerősítsük az immunrendszerünket, amire keresve se találhatnánk jobb helyet a szlovén fürdőknél!

Amikor megérkeznek az év leghidegebb hónapjai, nem árt, ha egy kicsit nagyobb figyelmet fordítunk az egészségünkre és megerősítjük az immunrendszerünket. Egy kisebb kiruccanással kombinálva ráadásul nem csak testileg, de lelkileg is feltöltődhetünk: a szlovén gyógyfürdőkben wellness-programokkal, egészséges ételekkel és friss levegőn tett sétákkal gondoskodnak rólunk.

Lépj be a szlovén szaunák világába

A szaunázás az egyik legjobb módja annak, hogy megszabadítsuk szervezetünket a mérgező, káros anyagoktól. Szlovénia számos lehetőséget kínál a szaunák látogatására – szinte bárhol találni török-, finn- vagy infraszaunát. Persze vannak szokatlanabb szaunák is, melyekkel ritkábban találkozunk: ezek különböző természetes anyagokat tartalmaznak, például sót, gyógynövényeket, gyógyiszapot, kristályokat, sőt, még színeket is! A különböző fényeknek és a színeknek is megvan a maguk helye az egészségmegőrzésben, ezért néhány szlovén szauna kromoterápiát, azaz színterápiát is alkalmaz.

A só jótékony hatással van a légzőszervekre és a bőrre, az iszappakolás és a szauna együttes hatásának a következménye pedig a szép, egészséges megjelenés és a jó közérzet. Mindemellett kipróbálhatjuk a caldariumot vagy más néven római szaunát is, ahol a hőmérséklet sokkal alacsonyabb, mint más szaunákban, nem mellesleg pedig tökéletes helyszín a társasági életre, beszélgetésre és a további szaunázásra való felkészülésre.

Szlovén szaunák

Kényeztető gasztrowellness

A szlovén gasztronómia egyik sajátossága, hogy igyekszik hazai, helyben termesztett, természetes hozzávalókkal dolgozni, amiket könnyen megtalálhatunk a wellness-programokban is. Nem vicc, a szlovén wellness-központokban mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg azoknak a hozzávalóknak a hatását, amikkel egyébként a tányéron találkozik. Kényeztethetjük magunkat gyümölccsel, zöldséggel, kávéval, csokoládéval és más ízletes élelmiszerrel is.

A csokoládéimádók Szlovéniában lelkiismeret-furdalás nélkül kényeztethetik magukat ezzel a finomsággal, a Terme Dobrna vagy a Thermana Laško gyógyfürdőben akár páros csokoládémasszázsra is lehetőségük nyílik. Ez a masszázs nem csak a vérkeringésre van jótékony hatással, de ellazít és a bőrt is puhává varázsolja. Szlovénia kiváló borait az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt szintén használják a wellness-kúrákban is. Természetesen a sör se maradhat ki a wellness-kúrák alapanyagai közül, a szlovéniai Savinja folyó déli völgye (Spodnja Savinjska dolina) a komlóültetvények és a sörfőzdék hazája, így nem meglepő, hogy a Thermana Laško gyógyfürdőben akár a sörfőző-wellnesst is kipróbálhatjuk.

Mivel Szlovéniában a méhészetnek is gazdag hagyománya van, nem meglepő, hogy a mézes kezelések is megtalálhatók a közérzet javítását célzó széles kínálatban. Bátran jelentkezzünk be egy mézes masszázsra vagy telepedjünk be egy mézes szaunába, hogy kipróbálhassuk a szépségnek és a fiatalságnak ezt az elixírjét, amit már Kleopátra egyiptomi királynő is fölfedezett magának.

Mézes masszázs

Gyógyhatású termálvizek

Szlovénia a gyógyfürdők országa, ahol felhőtlen kényeztetetésben lehet részünk, valamint a gyógyvizek egészségre és jólétére gyakorolt pozitív hatásait is megtapasztalhatjuk. Bármelyik részét is látogatuk meg ennek a zöld országnak, mindig találunk a közelben egy vízforrást. Szlovénia még az alkotmányában is rögzítette az ivóvízhez való jogot, a helyi mítoszok és legendák szerint pedig egyes vízforrások különleges erővel rendelkeznek. Éppen ezért nem meglepő, hogy az országban számos olyan gyógyfürdőt találunk, melyek a bizonyítottan gyógyhatású terápiás vizeket és ásványvízforrásokat hasznosítják. Ezek leginkább Szlovénia pannóniai termálvidékén találhatók, de máshol, például az alpesi vagy a tengerparti régióban találkozhatunk hasonlókkal.

Rogaška Slatinában található a világ egyik legkülönlegesebb vizének, a Donat ásványvíznek a forrása. Magnéziumtartalmát tekintve első a világon, számos betegség enyhítésében és megelőzésében használatos, mivel kifejezetten jótékony hatással bír az emésztésre és a jó közérzetre. Moravske Toplice-ban a több mint 1100 méteres mélységből feltörő, 72 °C-os fekete termálvíz gyógyító energiáját tapasztalhatjuk meg, ami Szlovénia és a világ egyik legmelegebb termálvize. Jótékony hatással van a bőrre, nyugtatja és enyhíti a fájdalmakat.

Moravske Toplice-i fekete víz, Szlovénia

A lendvai Terme Lendava gyógyfürdőben található az ifjúság igazi elixírje: a zöld színű paraffinos termálvíz. Segít a mozgásszervi, légzőszervi és bőrproblémák de még pajzsmirigybetegségek esetén is. A Gozd Martuljekben található Špik wellnessközpontban több mint ezer éves földalatti gleccsertavakból nyert vízben kényeztethetjük magunkat. Kivételes tisztasága, gazdag ásványianyag-tartalma és semleges pH-értéke jótékony hatással van a szervezetre.

Oldalak

Utazás
Sztárok
Nicole Kidman időtlen szépségét évtizedek óta áhítattal csodálják rajongói, egy nemrégiben készült címlapfotó viszont igencsak nagy vitát indított útnak közöttük.
Sztárok
Azok a színészek, akik már egészen korán belecsöppennek a hollywoodi csillogás világába, gyakran egész életükön át hordozzák a fiatalkori hírnév okozta hatásokat. Ehhez hasonlóan indult a ma már...
Lifestyle
Kutatók szerint két olyan szuperélelmiszer is létezik, amely segíthet a demencia megelőzésében, csökkenti a korai halálozás kockázatát, sőt még a rákos megbetegedések kialakulása ellen is hatásos.