Utazás

Velence besokallt: Júniustól kitiltják a városból a nagyobb turistacsoportokat

Velence betiltja a 25 főnél nagyobb turistacsoportokat, hogy enyhítsék a tömegturizmus okozta nehézségeket. Az új szabályok júniustól lépnek életbe.

Új rendeletek a tömegturizmus ellen

A világ egyik legnépszerűbb városa szeptemberben jóváhagyta az 5 eurós napi látogatói díjat, 2024 júniusától pedig betiltják a 25 főnél nagyobb turistacsoportokat, valamint a lakosság nyugalma érdekében beszüntetik a hangszórók használatát is. Elisabetta Pesce, a város biztonságáért felelős tisztviselő elmondta, hogy a legújabb szabályok a történelmi központot felkereső, szervezett csoportok irányításának javítását célozzák".

A város mindössze 7,6 négyzetkilométer, de 2019-ben csaknem 13 millió turistát fogadott. A látogatók száma az elkövetkező években várhatóan meghaladja a járvány előtti szintet. Az UNESCO szakértői júliusban azt javasolták, hogy a várost fel kell venni a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájára, mivel a klímaváltozás hatása és a tömegturizmus visszafordíthatatlan változásokkal fenyeget.

2021-ben megtiltották a nagy tengerjáró hajóknak, hogy a Giudecca-csatornán keresztül lépjenek be Velence történelmi központjába. A kritikusok azzal is érveltek, hogy a hajók szennyezést okoznak és erodálják a város alapjait, amely a rendszeres áradásoktól szenved.

Lead kép: Stefano Mazzola/Getty Images, forrás: BBC

Oldalak

Utazás
Lifestyle
A Halak belemegy egy titkos viszonyba. Hétvégi szerelmi horoszkóp!
Sztárok
Sokan nem tudják, de Eminemnek van egy gyönyörű lánya, akivel nagyon jó kapcsolatot ápol. A rapper készülhet is az esküvőre.
Sztárok
Bár a brit királyi család életét számos szigorú szabály és kötelezettség terheli, olykor azért mégis bepillantást nyerhetünk életük apró részleteibe, például, hogy mely fogásokat kedvelik a leginkább...