Utazás

Újabb lenyűgöző kiállítás nyílik a Capa Központban

Hans van der Meer Budapest-sorozatából nyílik kiállítás csütörtökön, a Capa Központban.

Apró rejtélyek

Hans van der Meer holland dokumentarista 113 képet és három videós alkotást tartalmazó Budapest-sorozatából nyílik kiállítás Apró rejtélyek címmel csütörtökön, a Capa Központban.

Hans van der Meer nemzedékének egyik legegyedibb holland dokumentarista fotográfusai közé tartozik. Az Apró rejtélyek című kiállítás a művész 1985-1986-ban Budapesten készített sorozatán kívül, későbbi munkáiból is megmutat olyan kiemelkedő pillanatokat, amelyek gyökerei a művész magyarországi munkásságának időszakába nyúlnak vissza - írják közleményükben a szervezők.

A tárlat kiindulási pontját Van der Meer Budapesten készített utcai fotósorozata jelenti, amelynek egy részét 1986-ban kiállították a Váci utcai Fotóművészeti Galériában, és A sors fintora (Quirk of Fate) címmel könyv formában is megjelentettek 1987-ben. Az ezekből a művekből összeállított, túlnyomórészt új válogatás együtt mutatkozik be a későbbi projektek során készült fényképekkel, videókkal és szövegekkel, gazdag és összetett képet nyújtva Van der Meer életművéről.

A Budapest-sorozat betekintést enged mindabba, ami az akkor fiatal, kíváncsi fotóst kívülállóként lenyűgözte az országban. A művész alapvetően alkalmi jeleneteket kapott el az utcán, az emberek testbeszédére, egy-egy póz vagy tekintet kifejezőerejére összpontosítva. Képeivel felnagyította ezeket a helyzeteket, néha egészen abszurd arányokig, vagy éppen megőrizte azok kis léptékét, az emberi viselkedés vagy a finom gesztusok iránti vonzódás miatt.

A kiállítást egy kiadvány is kíséri, amely Hans van der Meer által a bemutatott projektekről megfogalmazott szövegeket tartalmazza. A csütörtöktől december 23-ig látható tárlat kurátora Claudia Küssel.

Akár hiszed, akár nem, a válasz a te jóléteddel függ össze.

Leadfotó: MTI/EPA/Radek Pietruszka

Oldalak

Utazás
Sztárok
Cate Blanchett, napjaink egyik legsokoldalúbb színésznője, aki megannyi ikonikus filmben nyújtott emlékezetes alakítást. Azonban nemcsak vitathatatlan tehetségének, hanem kivételes külső...
Sztárok
Robin Williams a nyilvánosság előtt úgy tűnt, mindig szerepet játszik; szórta a poénokat, hogy megnevettesse az embereket, közben pedig nem titkolta alkoholproblémáit és házasságai kudarcát. Azonban...
Lifestyle
Vigyázat, mert a Google segít nekünk a munkakerülésben a régi élményekkel.