Utazás

Újabb lenyűgöző kiállítás nyílik a Capa Központban

Hans van der Meer Budapest-sorozatából nyílik kiállítás csütörtökön, a Capa Központban.

Apró rejtélyek

Hans van der Meer holland dokumentarista 113 képet és három videós alkotást tartalmazó Budapest-sorozatából nyílik kiállítás Apró rejtélyek címmel csütörtökön, a Capa Központban.

Hans van der Meer nemzedékének egyik legegyedibb holland dokumentarista fotográfusai közé tartozik. Az Apró rejtélyek című kiállítás a művész 1985-1986-ban Budapesten készített sorozatán kívül, későbbi munkáiból is megmutat olyan kiemelkedő pillanatokat, amelyek gyökerei a művész magyarországi munkásságának időszakába nyúlnak vissza - írják közleményükben a szervezők.

A tárlat kiindulási pontját Van der Meer Budapesten készített utcai fotósorozata jelenti, amelynek egy részét 1986-ban kiállították a Váci utcai Fotóművészeti Galériában, és A sors fintora (Quirk of Fate) címmel könyv formában is megjelentettek 1987-ben. Az ezekből a művekből összeállított, túlnyomórészt új válogatás együtt mutatkozik be a későbbi projektek során készült fényképekkel, videókkal és szövegekkel, gazdag és összetett képet nyújtva Van der Meer életművéről.

A Budapest-sorozat betekintést enged mindabba, ami az akkor fiatal, kíváncsi fotóst kívülállóként lenyűgözte az országban. A művész alapvetően alkalmi jeleneteket kapott el az utcán, az emberek testbeszédére, egy-egy póz vagy tekintet kifejezőerejére összpontosítva. Képeivel felnagyította ezeket a helyzeteket, néha egészen abszurd arányokig, vagy éppen megőrizte azok kis léptékét, az emberi viselkedés vagy a finom gesztusok iránti vonzódás miatt.

A kiállítást egy kiadvány is kíséri, amely Hans van der Meer által a bemutatott projektekről megfogalmazott szövegeket tartalmazza. A csütörtöktől december 23-ig látható tárlat kurátora Claudia Küssel.

Akár hiszed, akár nem, a válasz a te jóléteddel függ össze.

Leadfotó: MTI/EPA/Radek Pietruszka

Oldalak

Utazás
Sztárok
Sanna Marint általában hivatalos, elegáns és visszafogott szettekben láthatjuk csak munkájából és pozíciójából kifolyólag, most azonban fehér estélyit öltött magára, amiben úgy tündökölt, akár egy...
Utazás
Lehet, hogy korábban már találkoztál ezzel a bejegyzéssel, azonban számos platformon újra megosztották azt a két képet, ami 35 év különbséggel készült.