Érkezik az új magyar rendszámformátum – Mutatjuk, hogy fog kinézni

A három betű-három szám kombináció 1990 óta használatos Magyarországon, de már nem sokáig, hiszen lassan elfogynak a lehetőségek. Mi történik azután, hogy kiadták a ZZZ-999-es rendszámot?

Mi lesz, ha elfogynak a jelenlegi rendszámok?

A három betűt, illetve három számot, egy magyar zászlót és egy nagy H betűt tartalmazó rendszámformátumot 1990 nyarán vezették be Magyarországon, ez kapott 2004-ben, az uniós csatlakozáskor kék alapszínt, a hazai trikolór helyét pedig a sárga EU-csillagok vették át. Úgy tűnik, hogy alig több mint három évtized után lassan kifogyunk a kombinációkból, ugyanis már az S-sel kezdődő rendszámokat adják ki, vagyis már csak a T-s, a V-s és a Z-s sorozat van hátra. Ebből kifolyólag hamarosan várhatóan új szabályzatra lehet számítani – hívta fel a figyelmet az Autósélet.hu információi alapján a Vezess.hu.

2019-ben egyébként még arról nyilatkozott a Belügyminisztérium, hogy a három betű-három szám kombináció 2026 környékén fog kifutni. Most úgy látszik, ez sokkal hamarabb bekövetkezik.

2010 után felvetődött a területalapú rendszám ötlete, ami a kontinensen a legelterjedtebb, és máshol a járműről, plusz az üzembentartójáról a legtöbb információt adó azonosító. Azt lehetett hinni pár éve, hogy valóban meg fog történni az átállás a területalapú rendszámra, de aztán csendben elhalt az ötletelés erről.

Most viszont úgy tűnik, hogy egy másik változás várható a rendszámoknál.

Mutatjuk a terveket – lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2