Utazás

Tizenegy év után újra megnyílik Flandria legnagyobb múzeuma

Tizenegy évig tartó felújítás után újra megnyílik a látogatók előtt a belgiumi Flandria legnagyobb múzeuma, a 8400 műtárgyat őrző antwerpeni Királyi Szépművészeti Múzeum (KMSKA), ahol olyan kincsek láthatók, mint a flamand régi mesterek, köztük Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck vagy Jan van Eyck művei.

A megújult intézményt szombaton adják át egy nagyszabású művészeti fesztivál keretében

A régi mesterek művein kívül olyan modern alkotók művei is megtalálhatók a rangos múzeumban, mint René Magritte vagy Rik Wouters, sőt a KMSKA rendelkezik a legnagyobb gyűjteménnyel James Ensor belga szimbolista festő képeiből.

Az 1890-ben átadott, historizáló stílusban emelt múzeumot 100 millió euróért újították fel és bővítették, 40 százalékkal 21 ezer négyzetméterre növelve a kiállítási területet azáltal, hogy a KAAN Architecten építésziroda fehér kockaépületekkel építette be az Antwerpen déli részén emelkedő impozáns palota belső, az utcáról nem látható udvarait.

A történelmi épületrészben az 1880 előtti műalkotásokat, az új kiállítótermekben az 1880 utáni műveket helyezték el. A megnövelt kiállítótér ellenére a múzeumot nem zsúfolták tele látnivalókkal, csak a legérdekesebb műveket tették közszemlére tágas környezetben, a 8400 műtárgyból mindössze 640 került be az állandó kiállításba.

Az új tárlat kialakításába bevonták a látogatókat is: 4700 jelentkező közül kiválasztottak egy 100 fős fókuszcsoportot, amely véleményezhette és befolyásolhatta a tárgyak kiválasztását és elrendezését. A közönségnek köszönhető például, hogy több lett az állatábrázolás, és kiemelt helyet kaptak az egyik terem festményein látható túlméretezett halálfejek.

Luk Lemmens, a múzeum elnöke a csütörtöki sajtóbejáráson azt mondta, hogy az újjászületett KMSKA immár egy sorban említhető olyan európai közgyűjteményekkel, mint az antwerpeni Rijksmuseum vagy a madridi Prado. Jan Jambon flamand miniszterelnök nem sokallta a felújítás 100 millió eurós (40 milliárd forint) költségét, szerinte más külföldi projektekhez képest ez "jóáras" befektetés volt.

A zárva tartás évei alatt a gyűjtemény mintegy 130 darabját restaurálták, más művek a nagyvilágot járták. (MTI)

A Palmachim nevű kibuc új parkjának építése közben, egy sziklának ütköző munkagép tárta föl a II. Ramszesz idejéből származó, és azóta emberkéz nem bolygatta temetkezési barlangot.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Mindig elszaladsz még pisilni, mielőtt elindulnál otthonról? Azonnal abba kell hagynod!
Sztárok
Matthew McConaughey három gyermek büszke édesapja, akikkel nagyon erős és különleges kapcsolatot ápol – idősebbik fia ráadásul annyira hasonlít rá, hogy akár egymás tükörképei is lehetnének.
Sztárok
Gisele Bündchen kis túlzással az egész világot lenyűgözte legújabb képével, ahol semmilyen textil nem takarja idomait.