Utazás

Zavarba ejtően részletgazdag felvételek a Titanicról: így még sosem láthattad a luxusgőzös roncsait - Videó

A 8K-s felvételeket egy idei Titanic-expedíció során rögzítette az az OceanGate Expeditions nevű cég.

Újra "visszatérhetünk" a Titanic fedélzetére

Az 1912-ben elsüllyedt luxusgőzös, a monumentális Titanic roncsait mindenki ismeri - ha máshonnan nem, hát James Cameron 1997-es, azonos címmel készített filmeposzának nyitányából. Az elsüllyeszthetetlennek hitt hajót 110 évvel ezelőtt érte utol a végzete, a maradványokat azonban csak jóval később, a nyolcvanas években fedezték fel az Atlanti-óceánban. Azóta persze megszámlálhatatlanul sok fénykép- és videófelvétel készült a tenger mélyén, magányos hullámsírjában árválkodó Titanicról, olyan azonban egyetlenegy sem, amilyet az OceanGate Expeditions cég rögzített egy 2022-es expedíció során.

Miként a 24.hu írja, a csapat egy 93,6 méteres hajó fedélzetén jutott el a roncshoz, hogy nagyfelbontású kamerák, különböző merülőjárművek, 3D szonár és egy seregnyi szakértő segítségével kapjanak részletes képet annak állapotáról. Missziójuk nyolc napon át tartott, pazar 8K-s videójukban pedig a maradványok sok-sok apró részletét megörökítették az utókornak. A tűéles képeken elénk tárul a Titanic orra, bal oldali horgonya, óriási horgonylánca és tömör bronz horgonyai is.

„Új részleteket látunk ezen a felvételen. Én például még soha nem láttam a horgonygyártó, a Noah Hingley & Sons Ltd. nevét a kikötői horgonyon. Évtizedek óta tanulmányozom a roncsot, több merülést is elvégeztem, és nem emlékszem, hogy láttam volna más képet, amely ilyen részletességgel mutatta volna” - fogalmazott Rory Golden, az OceanGate Expeditions Titanic szakértője, aki egyben gyakorlott Titanic-búvár is.

Nemsokára csak egy rozsdafolt marad belőle

Legutóbb akkor írtunk a luxushajóról, amikor bebizonyosodott: a maradványokból nemsokára szinte semmi sem marad majd. Ahogy az a felszínen is megtörténik, a tenger mélyén is különböző kémiai folyamatok kezdődtek a roncsok körül. A hideg és fénymentes viszonyok sajátos helyzetet hoztak létre: a hajómaradványok az elmúlt 110 év során gyakorlatilag folyamatosan amortizálódtak-pusztultak. A hajótestet jelenleg is mohón eszi a rozsda, a fémet pedig egy, a tenger mélyén élő vasfaló baktérium is pusztítja. A hajó várhatóan néhány évtized múlva összeomlik a mélységben zajló korrózió következtében, körülbelül egy évszázad múlva pedig csak egy méretes rozsdafolt marad utána az óceán mélyén.

Fotó: 123rf

Dorothy Gibson színésznői karrierje javában virágzott, amikor 1912 áprilisában túlélte a Titanic elsüllyedését.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Éveken át várták magyarok milliói, hogy mikor jön már az új rész a Csillagkapuból O'Neillal, Samantha Carterrel, Teal’c-el és Daniel Jacksonnal. A 2007-ben véget ért sorozat óta drasztikusan...
Sztárok
Az egész 80-as éveket meghatározta a mára ikonikussá vált Flashdance. Töretlen sikerén nincs is mit csodálkozni, de azon már igen, hogy Jennifer Beals közel a hatvanhoz még mindig úgy fest, mint egy...
Home&Design
Ha figyelemmel kíséred az aktuális trendeket, valószínűleg hallottál már a hableányos színek, minták népszerűségéről, amely ezúttal már a lakásdekorálás elemei közé is beférkőzte magát.