Utazás

A hazai vadvilágért gyalogol a magyar youtuber – Till Anillának szívügye a fenntartható utazás

Az eddigi túrázásait pusztán a kaland vezérelte, idén azonban egy jó üggyel társul a megmérettetés annak a magyar világjáró egyetemistának, aki a hazai vadvilág megőrzésének fontosságára hívja fel a figyelmet svédországi útjával – erről mesélt a Femcafénak. „Mielőtt ültetünk egy újabb fát, veszünk még egy újrahasználható kávéspoharat vagy vizespalackot, őrizzük meg azt, amink van. Vadon és lélegzetelállítóan, minden facsemetéjével és szarvasbogarával” – ez Till Anilla vezérmondata.

440 kilométer gyalog a svéd Lappföldön a magyar vadvilágért

Till Anilla 2019 augusztusában költözött ki Svédországba, hogy a jönköpingi egyetem fenntarthatósági kommunikáció mesterszakán tanuljon, viszont már korábban is több alkalommal tanult és dolgozott külföldön, Európán belül és a tengerentúlon is. Az utazásai alatt szerzett élmények késztették arra pár évvel ezelőtt, hogy elindítsa tematikus YouTube-csatornáját. Debütáló videója az első Északi-sarkkörnél tett útjáról szólt, azóta pedig számos egyéb helyről és témáról készített mozgóképes beszámolót.

Beleszeretett az utazásba, de idővel rájött, hogy ennek létezik egy lassabb, fenntarthatóbb formája is, ezért most már leginkább a hosszabb távú gyalogtúrákat részesíti előnyben. Az első ilyen nagyobb útja a világszerte ismert, 779 km hosszú Szent Jakab-zarándokút, vagyis az El Camino volt. Tavaly pedig teljesítette a magyar zarándokút 432 km hosszú távját. Az út alatt folyamatosan beszámolt az élményeiről az Instagram-oldalán, ekkor már ezrek kísérték az útján virtuálisan. Ezzel Anilla arra is fel szerette volna hívni a figyelmet, hogy a pandémia miatti kényszerű itthon maradás nem feltétlen jelent rosszat, hiszen belföldön is el lehet érni ezt az „elmélkedős, caminós élményt”.

Mivel sokan felfigyeltek rám ekkor, arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha ez a figyelem egy nemesebb célra irányulna. Ekkor döntöttem el, hogy szeretnék Svédországban is teljesíteni egy hosszabb túrát, amihez egy kis figyelemfelkeltés is járulna. Mivel a fenntarthatóság és a természetvédelem a szívügyeim, ezért egy ezekhez a területekhez fűződő adománygyűjtéssel kapcsoltam össze az utat” – mesélte Anilla a Femcafénak, akinek ez lesz az utolsó utazása Svédországban, mielőtt hazaköltözik Magyarországra.

Anilla Skandinávia egyik leghíresebb túraútvonalat fogja teljesíteni. A Kungsleden 440 km hosszú, az Északi-sarkkör vonalán vezet, és részét képezi Svédország legmagasabb pontjának érintése is. Teljesítése 15-25 nap lehetséges. A túra alatt Anilla és a barátja sátorozni fognak, hiszen az útvonal messze a civilizációtól halad: a legtöbb területen nem nagyon van térerő és áram. A cél az ország legészakibb része, ami Kiruna városától pár órányira található.

A járvány megmutatta, hogy már nem annyira fenntartható az, hogy reggel elugrunk Londonba, és este hazajövünk. Ezzel az akcióval kicsit arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy akár belföldön, akár külföldön sokkal fenntarthatóbb utazási forma, ha egy pár napot – vagy ha valaki megengedheti magának, akkor pár hetet –, egy helyben töltsünk, gyalog vagy vonattal teljesítsünk. Ilyenkor ugyanolyan, sőt néha jobb élményeket tudunk szerezni, mint hogyha csak kiruccanunk valahova hétvégére” – fogalmazott Anilla, aki 300 eurós összeget szeretne összegyűjteni az akcióval, amit teljes egészében egy magyar természetvédelmi szervezetnek ajánl fel.

Anilla kezdeményezését ide kattintva lehet támogatni.

Eskilstuna a környezettudatosság fővárosa.

Fotók és leadfotó: instagram.com/anilla.till

Oldalak

Utazás
Fashion&Beauty
Mutatjuk, hogy mit pakolj a bőröndödbe, hogy felszabadultan, de mégis stílusosan érezd magad a nyaralás alatt.
Sztárok
Alig akarjuk elhinni, de Sandra Bullock hamarosan 60 éves lesz, pedig friss fotóit elnézve simán letagadhatna minimum 15 évet. Vajon hogy csinálja?
Lifestyle