Utazás

Vezetsz az ünnepek alatt is? Életet menthet, ha figyelsz ezekre!

Hasznos tanácsok sofőröknek.

Éberség és türelem

Sokan a téli gumival le is tudják az évszakváltást és nem számolnak a korai sötétedéssel, a csúszós utakkal, a hirtelen, akár néhány óra alatt radikálisan megváltozó időjárással, vagy az ünnepekkor az utakon tolongó stresszes bevásárlókkal. Az Arval Magyarország szakértői éppen ezért hangsúlyozzák: a téli autóvezetés nagyobb éberséget, türelmet kíván, és ilyenkor különösen fontos, hogy a sofőr tisztában legyen a saját, valamint az autója képességeivel. Íme, egy hasznos lista néhány fontos tanáccsal a biztonságos közlekedésért!

Ellenőrizd a hűtővíz összetételét!

A motort hűtő, glikolból és desztillált vízből álló szilikátmentes keverék megfelelő összetétele az autó téli felkészítésének alapja. A két összetevőt úgy adagold, hogy a tartályban fele-fele arányban keveredjenek, így mínusz 37 fokig ellenálló marad a motor a hideggel szemben és későbbi desztillált vizes hígítás után sem kell majd aggódnod, hogy a motorblokk szétreped. Amennyiben nem vagy biztos a hűtővíz összetételében, akkor fokolóval vagy refraktométerrel tudják ellenőrizni bármely üzemanyagkúton, vagy bármely szervízben egy átvizsgáláskor.

Ilyen legyen az ablakmosó folyadék!

Fontos, hogy legyen megfelelő típusú és mennyiségű az ablakmosó folyadék! Míg a nyári ablakmosó folyadékba rovaroldó anyagot tesznek, a téli változatot a fagyások megelőzése érdekében átlagosan 45 százalékos etil-alkohollal hígítják. A tisztítófolyadék cseréje mindössze párezres tétel, de ha rászánod a pénzt, nemcsak kilátsz majd az autódból, hanem meg is óvhatod a szélvédőt a levakarhatatlan fagyásoktól.

Folytatjuk, lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Utazás
Lifestyle
A kelet-oroszországi Jakutföld lakói találtak rá anno a fagyott 44 ezer éves farkasra. Az állatot így kiváló állapotban vizsgálhatták meg a kutatók.
Fashion&Beauty
Idén újra divatba jöttek az egyrészes fürdőruhák, Sydney Sweeney pedig le is csapott néhányra, amelyek tökéletesen mutattak irigylésre méltó alakján.
Sztárok
Kihirdették a Szentkirályi Tehetségprogram három nyertesét, amelyben ezúttal női sportolók diadalmaskodtak. A szakmai zsűri a 14-18 éves fiatal sportolók közül választotta ki azt a hármat, akiknek a...