Utazás

Sokan inkább kifizetik a csiklócsonkítást, mint hogy iskolába járassák a gyermeküket - Magyar orvosnők Tanzániában 3. rész

Tanzániai riportunk első és második részében kitértünk a maszáj törzs kultúrájára, és mindennapjaira, illetve az általános egészségügyi helyzetre. Magyar orvosnők látogattak el a térségbe, és meséltek a tapasztalataikról.

Sokkoló rituálék a világban

Egyes kultúrákban léteznek olyan megrendítő rituálék, amelyek nemcsak fájdalmasak, de egy életre nyomot hagyhatnak az ember testén és lelkén egyaránt. Ilyen például a sateré-mawé törzsnél bevett szokás, miszerint mindenkinek át kell élnie a dzsungel legkínzóbb fájdalmát, azaz a paraponera clavata, avagy a 24 órás hangya csípését, amely a legfájdalmasabb rovarcsípésnek számít a világon. Egy ilyen állatokból készült kesztyűt kell viselniük 10 percen keresztül a fiúknak azért, hogy férfivé válhassanak. Ezt a gyakorlatot akár 20 alkalommal is meg kell ismételniük.

Hasonlóan sokkoló az a rituálé, amit a kisgyermekeken végeznek Afrika egyes részein, de Latin-Amerikában, és Ázsia egyes országában is jellemző ez a gyakorlat. A Tanzániáról szóló riportsorozatunk első és második részében korábban már részletesen bemutattuk a maszáj törzs mindennapjait, azonban az egyik legrémisztőbb szokásukról nem számoltunk be bővebben. Ez pedig nem más, mint a csiklócsonkítás és a körülmetélés.

Csiklócsonkítás

A csiklócsonkításnak amellett, hogy egy rendkívül fájdalmas rituálé, semmilyen egészségügyi előnye nincsen, csupán azért végzik el az átlagosan 8-9 éves kislányokon, mert áll mögötte egy mély vallásos és kulturális hiedelem. A kormány egyébként már betiltotta a beavatkozást, ám mivel a maszáj törzs Tanzánia egy olyan részén él (a sivatagban), amerre egy járőr sem igazán kocsikázik, így nem igazán lehet védekezni ellene.

tanzánia riport maszáj törzs testcsonkítás Anna és Magda - magyar orvosnők, akik egy önkéntes misszió keretein belül látogatták meg és látták el szükség esetén a törzs tagjait -, a helyi tanárokkal sokat beszélgettek erről, hogy pontosan mi áll a csonkítás hátterében. Sajnos az is a célja ennek a gyakorlatnak, hogy a női szexualitást korlátozzák és ellenőrizzék, így ez szorosan összekapcsolódik a nemi egyenlőtlenséggel is. Úgy gondolják, hogy amennyiben csökkentik a nemi vágyat, úgy nagyobb a valószínűsége, hogy a nők hűségesek maradnak a férjükhöz. Ez már csak azért is megint megbotránkoztató, mert poligámia jellemzi a kapcsolataikat, így a férfiaknak viszont több felesége is lehet. Maga a műtét egy borzalmas, és elképesztően fájdalmas procedúra: a lányokat lefogják a felsőtestüknél és a lábuknál, amíg elvégzik a folyamatot. Ezután ágyban fektetik őket, és legalább 7-10 napig össze sem tudják zárni a lábukat, olyan fájdalmaik vannak.

Lapozz a folytatáshoz!

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Utazás
Utazás
Június 16-án este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni az égen – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-...
Lifestyle
A buggyantott tojás elkészítése sokak számára kihívást jelent, most azonban egy olyan zseniális trükk terjed a neten, amit neked is érdemes kipróbálnod, ha a tökéletes végeredményre vágysz.
Sztárok
Noha II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg házassága tökéletesnek tűnik az utókor számára, a 2021-ben, századik életévében elhunyt herceg több évtizedes frigyük alatt nem mindig...