Síelés hó nélkül? Próbáld ki és imádni fogod: ezért király a műpálya

A bizonytalan járványügyi helyzetben sajnos még most sem lehetünk biztosak benne, hogy idén télen vajon lesz-e lehetőségünk síelni valahol, ám addig is mutatunk egy remek alternatívát, ahol játszva sajátíthatjuk el az alapokat és biztonságosan készülhetünk fel az első komolyabb siklásunkra. (x)

Valódi síélmény, hó nélkül

A "műpálya" kifejezés első hallásra talán furcsán hangozhat, pedig ha nagyon sarkosan nézzük a dolgot, akkor tényleg csak annyi a különbség egy valódi sípályákhoz képest, hogy itt nincsen hó. "Az ilyen sípályák minden különösebb extra nélkül, egy kisebb tanulópályához hasonlíthatók, és szinte minden megtalálható rajtuk, ami egy valódi sípályán is elérhető. Kis öltöző, jellemzően köteles húzólift, enyhe vagy kezdő lejtők, ez mind adott ahhoz, hogy a vendégek fel tudjanak készülni arra, ami egy igazi pályán várja majd őket. Emellett persze elengedhetetlenek az olyan kiegészítők is, amik a síoktatáshoz, az ún. símozgás elősegítéséhez szükségesek, mint pl. a gumiasztal vagy a hullámpálya." - árulta el Pásztor Gergely, az érdi Bigfoot Síiskola vezető síoktatója.

Legkisebbektől a legnagyobbakig

A tanpályákon történő rendszeres sízés a gyerekek vagy a felnőttek heti programjába is könnyen beépíthető, ráadásul az éjszakai kivilágításnak köszönhetően a pályákon esténként, munka vagy tanulás után is tudunk síelni. A bizonytalanabbaknak ráadásul első körben nincs is szükségük nagyobb beruházásra az eszközöket illetően, a legtöbb síiskolában ugyanis minden további nélkül bérelhetünk felszerelést is a gyakorláshoz.

Ami a gyerekeket illeti, a Bigfoot Síiskola például már 4-5 éves kortól javasolja az oktatást, de a haladás üteme persze sok tekintetben személyiség függő is. Az óvodáskorban elkezdett síoktatás egyébként kifejezetten hasznos, hiszen "a síelés mozgás- és egyensúly fejlesztés szempontjából az egyik leginkább javallott sport a kisgyermek számára, mivel szimmetrikusan mozgatja az egész testet, ez a koordinációs képesség pedig a későbbiek folyamán akár más sportágakban is remekül hasznosítható. - magyarázza Gergely.

"A gyerekekről egyébként általánosságban elmondható, hogy ők eleve látványosabban és gyorsabban fejlődnek, mint a felnőttek, mert náluk még nem alakultak ki berögzült, reflexszerű reakciók a különböző helyzetekre, így ők eleve “jól” tanulják meg a mozgást. Ami pedig a fejlődés ütemét illeti, ez szintén nagyon változó, de egy kicsit sportosabb előéletű gyerek vagy felnőtt is nagyjából 10-15 alkalom után már bátran neki tud vágni egy kisebb lejtőnek."

Vigyázzuk egymásra!

A speciális sípályák nagy előnye, hogy kültéri mozgásformaként a járványhelyzetben is biztonságosan használhatók, az-őszi-téli időszakban pedig az immunrendszerünknek is jót tesz a szabadban való mozgás. Az általunk kérdezett síiskolában például emellett az eszközök fokozott tisztítására is nagy hangsúlyt fektetnek, illetve a biztonságos távolságtartás miatt csak kisebb létszámú csoportokat indítanak.

Biztos kezek között

Mivel a tanpályákon ugyanazt a mozgást végezzük, mint a havon, sízés közben, - tehát nem imitációról van szó, mint a szimulátoroknál, - itt is ugyanazok az erőviszonyok működnek, mint a havas lejtőkön. Éppen ezért kezdőként nem árt, ha olyan szakemberek vesznek minket körül az alapok elsajátításakor, akik biztosítják számunkra az állandó oktatói kontrollt és a testre szabott feladatokkal minimálisra csökkentik a sérülés esélyét. A magyar nyelvű órákon biztosak lehetünk benne, hogy mindent úgy csinálunk, ahogy kell, ha pedig mégsem, akkor is azonnali segítséget kapunk a hiba kijavításához.

A hazai műpályák további nagy előnye, hogy időjárástól függetlenül is bármikor használhatók, már akár szeptemberben is el tudjuk kezdeni a gyakorlást. Emellett pedig sokkal olcsóbb is, mintha a téli síeléskor, külföldön kezdenénk tanulni az egészet. Így már úgy mehetünk télen a külföldi síterepekre, hogy az alapokat ismerjük, ezáltal egyrészt biztonságosabb lesz a síelésünk, másrészt sokkal jobban fogjuk élvezni az első naptól a sítábort.

A cikk megjelenését támogatta a sieljunkitthon.hu és az Aktív Magyarország.

Fotók: bigfootski
A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak