Utazás

Mézes masszázs és borfürdő? Különleges wellness élmények Szlovéniában

Sokan valljuk, hogy mindaz, amit megeszünk, hatással van a bőrünkre is. Éppen ezért nem ritka, hogy számos finomságot már külsőleg is használnak a szépségápolásban, ami alól a szlovén gyógyfürdők sem jelentenek kivételt. A szomszédos országban akár egy rövid kikapcsolódás során is szép számmal válogathatunk a természetes hozzávalókból összeállított kezelések közül.

A szlovén gasztronómia egyik sajátossága, hogy igyekszik hazai, helyben termesztett, természetes hozzávalókkal dolgozni, amiket könnyen megtalálhatunk a wellness-programokban is. Nem vicc, a szlovén wellness-központokban mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg azoknak a hozzávalóknak a hatását, amikkel egyébként a tányéron találkozik. Kényeztethetjük magunkat gyümölccsel, zöldséggel, kávéval, csokoládéval és más ízletes élelmiszerrel is.

Kényeztető gasztrowellness

A csokoládéimádók Szlovéniában lelkiismeret-furdalás nélkül kényeztethetik magukat ezzel a finomsággal, a Terme Dobrna vagy a Thermana Laško gyógyfürdőben akár páros csokoládémasszázsra is lehetőségük nyílik. Ez a masszázs nem csak a vérkeringésre van jótékony hatással, de ellazít és a bőrt is puhává varázsolja.

Mivel Szlovéniában a méhészetnek is gazdag hagyománya van, nem meglepő, hogy a mézes kezelések is megtalálhatók a közérzet javítását célzó széles kínálatban. Bátran jelentkezzünk be egy mézes masszázsra vagy telepedjünk be egy mézes szaunába, hogy kipróbálhassuk a szépségnek és a fiatalságnak ezt az elixírjét, amit már Kleopátra egyiptomi királynő is fölfedezett magának. A Savinja völgyében található Mézfaluban akár lép alakú házikóban is megszállhatunk, kipróbálhatjuk a mézes masszázst, de tehetünk a fiatalos külsőért egy mézes arcpakolással vagy erőt adó mézes energiaitallal is.

Mézes masszázs

Szlovénia kiváló borait az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt szintén használják a wellness-kúrákban is. A Terme Olimia gyógyfürdőben szőlőmagolajos masszázst is kérhetünk, a Dolenjske Toplice-iben pedig sajátmárkás, szőlőkivonatot tartalmazó kozmetikumokat próbálhatunk ki. A Terme Ptuj gyógyfürdőben akár boroshordókban is fürödhetünk, de borfürdőt vagy boros peelinget is kérhetünk.

Természetesen a sör se maradhat ki a wellness-kúrák alapanyagai közül, a szlovéniai Savinja folyó déli völgye (Spodnja Savinjska dolina) a komlóültetvények és a sörfőzdék hazája, így nem meglepő, hogy a Thermana Laško gyógyfürdőben akár a sörfőző-wellnesst is kipróbálhatjuk.

Fotók: Slovenian Tourist Board

Oldalak

Utazás
Lifestyle
A nebraskai Omahából a Tennessee állambeli Nashvillebe akart csak repülni a nő, a stewardess megjegyzése azonban világhírűvé tette.
Sztárok
Katalin hercegné elragadó titkot árult el középső gyermekéről, Saroltáról. Mint kiderült, a hercegnőnek van egy hobbija, aminek bármikor, bármilyen körülmények között szívesen hódol.
Sztárok
Szeptember 28-án lett volna 100 éves Kabos László Jászai Mari-díjas színész, komikus, a nevettetés mestere, akit kis Kabosként zárt szívébe a közönség az elmúlt évtizedekben.