Kettészakad az ország: van, ahol továbbra is záporok várhatók, máshol 20 fok is lehet

Szeszélyesen alakul a szerdai időjárás: az ország egyik felén kisüt a Nap, máshol továbbra is záporok, zivatarok várhatók. Ezekben a megyékben van érvényben elsőfokú veszélyjelzés.

Szerdai időjárás

Az ország keleti felében több, míg a Dunántúlon kevesebb fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja a többórás napsütést. Legnagyobb eséllyel keleten és a Duna vonalában elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Délnyugaton és északkeleten feltámad a nyugatias szél, zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14 és 20 fok között várható, a Dunántúlon mérhetjük a magasabb hőmérsékleteket.

Elsőfokú veszélyjelzés

Napközben a gyorsan növekedésnek induló gomolyfelhőkből a záporok mellett előbb valószínűleg az Alföldön majd máshol is kialakulnak zivatarok. Estére gyengülnek a csapadékgócok, megszűnik a zivatartevékenység. Szerdán napközben a Dunától keletre várható elszórtan zivatarok kialakulása, melyek az esti órákra fokozatosan legyengülnek, illetve megszűnnek.

Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megyékre elsőfokú viharjelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A zivatarok környezetében mindkét nap kialakulhat intenzív csapadék (egy-egy helyen rövid idő alatt 20 mm körüli mennyiség), szélerősödés, valamint néhol jégeső is.

Nemrég még a Gellért-hegyi mandulafa volt a fotósok kedvenc helyszíne, de most már a Budai Várba érdemes ellátogatnia azoknak, akik virágzó fák árnyékában szeretnének sétálgatni. Még nem késő meglátogatni Budapest legszebb sétányát idén tavasszal!

Fotó és forrás: OMSZ; leadfotó: Vlad Chețan / Pexels

Oldalak