Utazás

Hangyákkal és avokádóval a fedélzetén indult útnak a SpaceX űrhajója

A teherűrhajó kísérletekhez szükséges anyagokat és felszereléseket, valamint friss élelmiszert szállít a Nemzetközi Űrállomás hétfős legénysége számára.

Hangyák költöznek a Nemzetközi Űrállomásra

Hangyákkal, avokádóval és robotkarokkal indult vasárnap a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az amerikai SpaceX vállalat űrhajója.

A szállítmány, amely a tervek szerint hétfőn érkezik meg az ISS-re, a 23. megbízatás, amelyet a SpaceX nem egészen tíz év alatt végzett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) számára.

A Dragon teherűrhajót szállító újrahasznosított Falcon rakéta a floridai Kennedy űrrepülőtérről indult, és az első fokozat rövidesen levált és leereszkedett a SpaceX új tengeri platformjára. A Dragon sikeresen földkörüli pályára állt – közölte a NASA.

A Dragon 2170 kilogramm terhet szállít, a kísérletekhez szükséges anyagokat és felszereléseket, valamint friss élelmiszert az űrállomás hétfős legénysége számára. Ezen felül még jégkrémet is visz az űrsikló fedélzetén.

A Girl Scouts amerikai mozgalom hangyákat, garnélarákokat és növényeket küldött a kísérletekhez, a Wisconsin-Madison Egyetem tudósai lúdfű magot a genetikai kísérletekhez, egy japán start-up cég pedig robotkarokat szállított, amelyeket először az űrállomás belsejében próbálnak majd ki.

Az indítást eredetileg szombatra tervezték, de a rossz időjárási viszonyok miatt vasárnapra halasztották.

A NASA az űrsikló flotta 2011-ben történt leállítása óta veszi igénybe a SpaceX és más amerikai cégek szolgáltatásait.

Leadfotó: facebook.com/NASA

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Utazás
Lifestyle
Ezt a gyakorlatot bárhol és bármikor könnyedén elvégezheted, de vigyázz, mert garantáltan megedzi az izmaidat!
Lifestyle
A rossz hír ugye az, hogy kánikula nem csitulni fog ezután, hanem még hosszú ideig velünk marad. Készülj fel a pokoli időjárásra!
Lifestyle
Olvass tovább, hogy megtudd, milyen ágynemű anyagok biztosítják a nyugodt alvást a legmelegebb éjszakákon is.