Utazás

Eljött hát ez a pillanat is: hamarosan megfejthetjük az univerzum egyik legizgalmasabb titkát

Szombaton felbocsátották a SpaceX rakétáján az Európai Űrügynökség megfigyelő teleszkópját, mely az univerzum egyik legizgalmasabb titkát fürkészi majd.

A Nap-Föld rendszer egyensúlyi pontján

A SpaceX mintegy hetven méter magas Falcon 9 rakétája szombaton indította el az Euclid egységet a floridai Cape Canaveral-ből. Az Euclid a Földtől mintegy másfél millió kilométerre, az L2 Lagrange-ponton fog tartózkodni. Ez a Nap-Föld rendszer egyensúlyi pontja, ahol a gravitációs erők ellensúlyozzák egymást, lehetővé téve az objektumok „lebegését” - írja az MTI.

Az Euclid teleszkóp fő feladata az univerzumban lévő ismeretlen „sötét anyag” és „sötét energia” információinak begyűjtése. A sötét anyag nem mutatható ki közvetlenül csillagászati eszközökkel, jelenlétét csak a látható anyagokra gyakorolt gravitációs hatásából lehet kikövetkeztetni. A sötét energia pedig a feltételezett energiaforma, amely az egész univerzumban jelen van. A csillagászok becslése szerint a sötét anyag és energia a világegyetem 95 százalékát teszi ki, míg a tudomány jelenleg ismert elemei csupán 5 százalékot képeznek.

Az Euclid több hónapos küldetésének költségvetése 1,5 milliárd dollár (kb. 520 milliárd forint), amelyben az Európai Űrügynökség (ESA) mellett az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) is részt vesz.

Az európai űrtávcső hasonló tudományos megfigyeléseket fog végezni a Naprendszer körül, mint az amerikai James Webb Űrteleszkóp, amely 2021 decemberében hagyta el a Földet.

(MTI/kaposvarmost.hu)

Egy, eredetileg a vulkánkitörések és földrengések pontos érzékelése céljából megalkotott kutatóballon detektálta a hangokat a sztratoszférában. Egyelőre még a szakemberek is tanácstalanok.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Utazás
Utazás
Lifestyle
A Nyilasra sorsszerű események várnak. Napi horoszkóp.
Lifestyle
Összegyűjtöttük azokat az illatokat, melyektől kifejezetten irtóznak a nyári hónapjainkat megkeserítő vérszívók.