Utazás

Visszatérhet a kötelező sorkatonaság? Újra napirendre került a kényes kérdés, mely ezúttal egész másképp vetődik fel, mint korábban

Nem pusztán Magyarországon, hanem Európa számos más államában felmerült a kötelező sorkatonaság visszavezetésének lehetősége.

Egyre növekvő létszámhiány

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a németországi kötelező sorkatonaság visszaállítása mellett kardoskodik, méghozzá a fenyegető orosz agresszióra és a toborzás problémáira hivatkozva - áll a Deutsche Welle riportjában, amit nemrégiben a hvg.hu szemlézett. A parázs viták övezte kérdés nem először kerül terítékre az elmúlt pár esztendőben, ám a helyzet ebben az esetben azért különleges, mert Európa-szerte számos más állam hasonló lehetőségekkel számol. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a kontinens legtöbb pontján jelentékeny létszámhiány sújtja a professzionális hadseregeket. Lapozz tovább, a cikk a galériában folytatódik!

A CDU május elején fogadta el azt a javaslatot, mely szerint a fiataloknak egy bizonyos ideig a hadseregben vagy a szociális ágazatban kellene tevékenykedniük. Ez lényegében a 13 évvel ezelőtt, Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter idején eltörölt sorkötelezettség fokozatos visszaállítását jelentené.
Kattints a további képekért!

A ChatGPT felsorolta azon országokat, melyek nekünk, magyaroknak is menedéket biztosítanának, ha újabb világégéssel kellene szembenéznünk.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Utazás
Lifestyle
Pénzügyi útmutatásra, tanácsra lenne szükséged, de nem tudod kihez fordulj? Az alábbi három csillagjegy tökéletes választás lehet, ők ugyanis kiemelkedően jól bánnak a pénzzel.
Fashion&Beauty
Ahogy beköszönt a nyár és a napsütéses időszak, sokan örömmel vonulnak ki a szabadba, hogy élvezzék a napfényt és a meleget, azonban gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő fényvédelemre,...
Lifestyle
A legtöbben bevásárlás után szinte mindent bepakolnak a hűtőbe, ez azonban nagyon rossz szokás, ugyanis vannak bizonyos élelmiszerek, amikre ártalmas a hideg levegő.