Utazás

Ha így megy tovább, Rio de Janeirót hamarosan elnyeli a tenger

Számos olyan tengerparti város van a világban - köztük Rio De Janeiro is -, amely gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik.

Óriási baj lehet a talaj süllyedéséből

Egy új tanulmányból kiderül, hogy több tengerparti város, köztük Rio De Janeiro, gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik – írja az MTI. Cheryl Tay, a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem munkatársa és kollégái műholdas felvételek révén vizsgálták a világ 48 nagyvárosának süllyedését 2014 és 2020 között.

Korábban rengeteg publikáció igazolta, hogy a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig megemeli a tengerek szintjét, veszélybe sodorva sok tengerparti várost. Rengeteg település azonban más gonddal is küzd: a talajvíz vagy a földgáz elvezetése miatti süllyedéssel, illetve az épületek óriási tömege alatt tömörödő talajjal.

A kutatók most arra jutottak, hogy minden városban különböző mértékben, de süllyedt a talaj az érintett periódusban. 44 esetében a folyamat nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

Korábbi elemzések alapján a tengerek szintje az olvadó jégsapkák következtében évente körülbelül 3,7 milliméterrel nő, míg a friss tanulmány szerint több városnál egyes területek évente 20 milliméterrel süllyednek.

A szakértők bizonyos városokat, így Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót alaposabban is megvizsgálták. Az előbbi helyen a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbinál pedig, amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket, mintegy két négyzetkilométernyi város kerülhet víz alá 2030-ra.

Fotó: 123rf

Az ENSZ főtitkára szerint elérkezett az idő, hogy a klímaváltozás megállításával kapcsolatos ígéretekből végre tettek legyenek.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Visszafogott, elegáns, mégis sikkes és nagyon csinos – talán ezekkel a szavakkal lehetne a leginkább jellemezni Ránija királyné meseszép kék ruháját, ami természetesen remekül állt a jordán király...
Fashion&Beauty
Elsőre úgy tűnhet, hogy Katalin hercegné kedvenc frizuráját bonyolult elkészíteni, azonban egy meglepően egyszerű praktikának köszönhetően pillanatok alatt megvalósíthatod te is – ráadásul nem is...
Lifestyle
Ha felismered az elrejtett állatot ebben az új optikai illúzióban, az azt jelenti, hogy egy született vezető vagy, különösen a munka terén.