Így éltek ők valójában: ilyenek voltak a hétköznapok az oszmán szultán háremében

A szultáni háremek világa évszázadokig el volt zárva a külvilágtól, így nem véletlen keringenek róla mendemondák mind a mai napig és lengi körül a rejtélyesség a hárem intézményét.

Titkos mesevilág

A nők a történelem során a legmisztikusabb szerepet talán az Oszmán Birodalom ideje alatt töltötték be 600 éve, amikor a mai Törökország, és a Balkántól Szíriáig terjedő terület egy nagy birodalmat fedett le – ennek középpontjában pedig ott voltak ők, akiknek a mindenkori szultán szórakoztatása és a gyermeknemzés volt a fő feladatuk. Erre a két feladatra koncentráltak leginkább a háremben élő nők a mindennapok során, akik között bőven akadtak szép számmal akár hétéves kislányok is: a lényeg az volt, hogy valaki minél korábban kerüljön az uralkodói udvarra, így a lehető leghamarabb megkezdhette a felkészülést arra, hogy minél több területen eleget tegyen a palotában felállított szabályoknak. Egy titkos világban éltek tehát, teljesen elzárva mindentől és mindenkitől, mindössze annyit vártak el tőlük, hogy szépek legyenek, élvezetesek, na meg persze tanuljanak szorgalmasan – ha ezeket a feladatokat nem látták el maradéktalanul, és inkább az intrikákat és a cselszövéseket választották, könnyen a csodás falakon kívül találhatták magukat.

Rabszolgák voltak vagy egyszerű alattvalók?

A háremben élő nők közül sokan voltak nemesi származásúak, akiket gyakran már születésük óta arra neveltek, hogy egyszer a szultán legkedvesebb ágyasai közé tartozhassanak. Sokszor azonban ajándékként küldték őket az udvarba, esetleg háborús zsákmányként kerültek a palotába – a lényeg, hogy ezek a nők képviselték a kalifátus erejét, gazdagságát és szexuális képességeit, így akadt belőlük szép számmal. Életük tele volt érzéki élvezetekkel egy paradicsomban, ahol végtelen számú szabályt, elvárást és határt kellett betartaniuk – a hárem egy legendás patriarchátus része volt, amely megpróbálta megragadni a nők lényegét teljes dicsőségükben.
Kattints a további képekért!

Az év legnagyobb rollerfelvonulását szervezik a fővárosban. A résztvevők Újvári Péter gurulónagykövet vezetésével 9 kilométert tesznek meg Pesten, majd Budán. A rendezvény fő célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetkímélő gurlóeszközök használatára.

Leadfotó: 123rf

Oldalak