Több mint százéves kincset találtak az Operaház felújításakor, a mennyezetben volt elrejtve

Több „időkapszulát” találtak az Operaház felújítása során. Köztük olyan százharminc éves leveleket, amiket több mint hat évtizede rejtettek el a mennyezetben.

Az Operaház régi pompájában

Alig egy hónapja ünnepi gálaműsorral nyílt meg újra a Magyar Állami Operaház átfogó felújításon átesett, Andrássy úti főépülete. A Magyar Királyi Operaház 1884-ben nyitotta meg kapuit, az épület - amit Ybl Miklós főműveként tartanak számon – Ferenc József akaratából ugyan kisebb lett, mint a bécsi operaház, de annál sokkalta szebb. „Mennyi mindent látott, mennyi mindent átélt ez az épület: 138 esztendő háborúit és forradalmait, hódítókat és változó államformákat, megszállást és visszanyert szabadságot” – idézte fel a megnyitón Áder János államfő.

Több felújítás után, most Ybl Miklós eredeti tervei alapján Zoboki Gábor, friss Kossuth- és Ybl-díjas építészmérnök irányításával, ötéves munkával nyerhette vissza az épület eredeti pompáját. Az építész néhány kulisszatitokról is lerántotta a leplet. „Tulajdonképpen össze kellett költözni Ybl Miklóssal. Meg kellett tanulni, hogy a ház hogyan működött, és hogyan lehet hozzányúlni. Ismerni kell az épület teljes anatómiáját ahhoz, hogy az ember ne ártson, hanem javítson, ha tesz valamilyen beavatkozást” – idézi az építészt a hirado.hu.

Ybl Miklós 11 évig rajzolta a házat, több ezer terv, vázlat, skicc fellelhető, de az, amiből a ház megépült nincs meg” – tette hozzá, kiemelve, hogy a munka során nemcsak az elmúlt 138 évet kellett átlátni, hanem előre kellett gondolkodni 30 évvel, ezen kívül még meg kellett felelni úgy a műemléki előírásoknak, mint a mai szigorú uniós szabályozásnak is.

A felújítás során előkerült „időkapszulákról” is mesélt, ezekről cikkünk következő oldalán olvashatsz bővebben.

Lapozz!

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Oldalak

  • 1
  • 2