Törvényileg szabályoznák a kisbabák nevét Olaszországban

Az alkotmánybíróság már kimondta, még a parlament jóváhagyása szükséges a változás bevezetéséhez, ami a vezetéknevekre vonatkozik. Hamarosan azt kell majd kérvényezni, ami most az alapértelmezett.

Az anya és az apa nevét is megkapják majd az olasz újszülöttek

Bár Olaszországban a nők házasságkötés után is megtartják a lánykori nevüket, a gyermekeik hagyományosan kizárólag az apa vezetéknevét kapják meg születésükkor. Ebben hozott változást az alkotmánybíróság, mikor kimondta, hogy mivel ez a történelmi norma diszkriminatív és káros a gyermek identitására (az olasz bíróság kiemelte, hogy a gyermek identitásához egyaránt hozzájárul az apa és az anya is), ezért mostantól az lesz az alapértelmezés, hogy az újszülöttek mindkét szülő vezetéknevét megkapják – írja az Infostart. A szabály attól függetlenül él, hogy a szülők házasok-e, illetve örökbefogadás során is így kell eljárni.

Azt, hogy az apa vagy az anya neve legyen elöl és hátul, a szülők döntik el. Ahogyan annak is megmarad a lehetősége, hogy amennyiben a szülők egyetértenek benne, akkor csak egyikük vezetéknevét kapják meg a gyerekek, azonban ezentúl ezt kell majd külön kérvényezni, nem ez lesz az automatikus eljárás. Ezzel a döntéssel most először válik a szélesebb társadalomban is lehetségessé, hogy az anya nevét is továbbvigye egy gyermek.

Ahhoz, hogy a változás életbe léphessen, a parlamentnek még jóvá kell hagyni a bírósági döntéshez kapcsolódó jogszabályt. „Ez a kérdés parlamenti ciklusról parlamenti ciklusra húzódott, itt az ideje végre dönteni” – kommentálta a bírósági döntést Renate Gebhard, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) elnöke. „Most a parlamenten múlik, hogy ezt a civilizációs ugrást megtegye. A szülőknek egyenlő felelőssége és jogai vannak, nincs többé olyan diszkrimináció, amely az anyákat és a gyermekeket bünteti” – tette hozzá Laura Boldrini, a Demokrata Párt képviselője.

Elena Bonetti olasz családügyi miniszter a Facebookon közölte, hogy a kormány teljes mértékben támogatni fogja az új törvényt. „Tartalmat kell adni a döntésnek, ez kiemelt és sürgős feladat” – írta, hozzátéve, hogy a szülőknek egyenlő felelősséget kell vállalniuk a gyermek neveléséért.

Hasonló szabályozás van érvényben például Mexikóban, ahol a gyerekek családneve gyakran az apa és az anya nevéből áll össze.

A világ leghosszabb kereskedelmi repülőjáratát egy ausztrál légitársaság indítja el. A rekordhosszú menetidő nagyjából 20 óra lesz, amit megszakítás nélkül tesznek majd meg az újonnan berendelt repülőgépek.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak