Több mint 30 év után tért vissza a civilizációba: így él most az olasz Robinson Crusoe

Nyolcvan felett költözött be a városba, miután három évtizedig teljes izolációban élt egy kis szigeten.

A férfi, aki többször is új életet kezdett

Mauro Morandi 1989 óta élt magányosan a Szardíniától északra található, Budelli névre keresztelt kis szigeten. A véletlen sodorta ide: lerobbant a katamaránja, amikor a korábban tornatanárként dolgozó modenai férfi éppen világgá ment. Az volt a terve, hogy egy lakatlan polinéziai szigeten telepedik le, mivel elege lett a társadalomból és az olasz politikai helyzetből. Így kezdett tehát új életet három évtizeddel ezelőtt, távol a civilizációtól és közel a természethez.

Egy második világháborús bunkerben élt a tengerparton, teljesen egyedül – ezért a helybéliek elnevezték az olasz Robinson Crusoe-nak. A Budellin töltött több mint három évtized alatt Morandi a sziget minden kavicsát, fáját és állatfaját megismerte. Évekig minden probléma nélkül védte a szigetet, rendben tartotta az ösvényeket és strandokat, és oktatta az odaérkező turistákat a hely ökoszisztémájával kapcsolatban. Nemrégiben azonban közel 33 év és többszöri felszólítás után kénytelen volt tovább állni.

Budelli pár éve állami kézbe került, és a szigeten a tervek szerint környezetvédelmi oktatóközpontot hoznak létre, Morandinak pedig el kellett hagynia addigi otthonát. A nyolcvanas éveiben járó férfinek tehát újra kellett értékelnie addigi életét és visszatérnie a társadalomba. A közeli La Maddalena szigetre költözött, abból a nyugdíjból él, amit korábbi tanári munkájáért kap, és próbálja megszokni, hogy többé nincsen teljesen egyedül.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak

  • 1
  • 2