A női Robinson Crusoe hihetetlen igaz története: 18 évig élt egyedül egy lakatlan szigeten

Madnem két évtizedig élt teljes magányban San Nicolas szigetén egy indián asszony, mert mindenki megfeledkezett róla.

Egy igazi számkivetett

1835 és 1853 között nem mindennapi dolog történt egy, a nicoleño indián törzshöz tartozó nővel: 18 éven át egyedül maradt egy Kalifornia melletti apró szigeten, mert a sziget kilakoltatásakor elfeledkeztek róla – olvasható a Telex cikkében. Pedig a sziget, San Nicolas mintegy 100 kilométerre található nyugatra Kalifornia partjaitól. A nicoleño indián törzs tízezer éven keresztül lakott itt békében, egészen 1811-ig, amikor megjelentek az Alaszkából odamerészkedő aleutok, hogy vidrákra vadásszanak a prémjük miatt.

A vidravadászat véres konfliktushoz vezetett a két törzs között, a háborúban pedig a nicoleñók nagy többsége életét vesztette. A túlélőket saját érdekükben 1835-ben Kaliforniába költöztették, így lényegében evakuálták a szigetet.

A kilakoltatás nagyjából rendben zajlott, ám egy nő a szigeten ragadt. Egyes források szerint az utolsó hajó rossz időjárás miatt volt kénytelen úgy távozni, hogy még nem szállt fel rá, mások szerint a nő ugrott a vízbe a hajóról, hogy a szigeten maradhasson. Bárhogy is történt, a nő a következő 18 évben teljesen egyedül élt San Nicolas szigetén.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: Wikipedia

Oldalak