Utazás

Több évtized után ismét látogatható az ókori Görögország legcsodálatosabb királyi palotája

Több évtizedes restaurálási munkálatokat követően péntektől látogatható II. Fülöp makedón uralkodó, a legendás Nagy Sándor apjának palotája Görögországban – adta hírül a görög kulturális minisztérium.

Az ókori Görögország legnagyobb épületének számított

A mai Vergina városa mellett található Aigai az ókori Makedón Királyság korai fővárosa volt, amely a tárca csütörtöki tájékoztatása szerint mintegy 25 ezer négyzetméteren terül el, és ebből ezer négyzetmétert az ókori Görögország legnagyobb épületének számító királyi palota foglal el. Aigaiban találhatók a makedón királyok sírjai is, mint feltételezik, köztük van az I. e. 359-től 336-ig uralkodó II. Fülöp végső nyughelye is. Aigai I. e. 410-ig volt a Makedón királyság fővárosa.

A palotát régészek szerint I. e. 148-ban rombolták le a rómaiak, akik végső vereséget mértek a királyságra. A maradványokat az 1865-ben indított, majd a 20. században folytatott ásatok során hozták felszínre.

A legutóbbi karbantartási, restaurálási és helyreállítási munkálatok 2007-ben kezdődtek az Európai Unió társfinanszírozásával. Az athéni kulturális tárca szerint több mint 20 millió euró (7,5 milliárd forint) volt a restaurálási munkálatok költségvetése. Aigai mintegy 70 kilométerre található nyugatra Szaloniki kikötővárostól.

(MTI/travelo.hu)

A január nálunk az év egyik leghidegebb hónapja, és már alig várjuk, hogy véget érjen a borongós, téli időjárás. A világ több pontján viszont ilyenkor is meleg van és hét ágra süt a nap, sok légitársaság és utazásszervező cég kínál ilyenkor akciókat, így lehetőségünk van a télből a nyárba utazni és stílusosan indítani a 2024-et.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Utazás
Lifestyle
Az összeköltözés egy párkapcsolat jelentős mérföldköve, amely számos változást és kihívást hozhat magával.
Fashion&Beauty
Ahogy beköszöntenek a forró nyári napok, minden nő számára elsődleges szemponttá válik az izzadás minimalizálása. Ilyenkor a feltűzött frizurák válnak a legnépszerűbbé.