Utazás

Megújul a Normafa: aszfaltrengeteg helyett zöldterület és pihenőhely épül

Átalakul a főváros legnépszerűbb kirándulóhelye! Évek óta tervezték a normafai régi buszforduló és a parkoló felszámolását. Hétfőn kezdenek hozzá az átépítéshez, ahol korábban beton és autók voltak, hamarosan zöldfelület és közösségi tér lesz.

Több zöld, kevesebb aszfalt

A Normafa a főváros legnépszerűbb kirándulóhelye, amelynek legszebb fekvésű, központi területét ma még jórészt aszfalt borítja, és gépjárművek lepik el. Nagy helyet foglal el a Normafa Síház melletti, töredezett burkolatú parkoló, ahol a forgalmasabb napokon meglehetősen kaotikus volt a közlekedés, egymást akadályozták a ki- és behajtó autósok.

Egészen mostanáig. Május 10-én ugyanis elkezdődik a Normafa megújításának egyik legfontosabb programpontja, a régi buszforduló és parkoló megszüntetése – számolt be róla a XII. kerületi önkormányzat pénteken.

A Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa rehabilitációs programjával összhangban már évek óta készül a síház melletti parkoló, valamint a buszvégállomás és buszforduló megszüntetésére. Az ehhez szükséges egyéb lényeges átalakítások – az Eötvös út új, elkerülő szakasza, a Konkoly-Thege úton az új parkoló a régi kiváltására – befejeződtek, így május 10-én megkezdődhet a közlekedési funkcióitól megszabaduló központi terület megújítása.

A védett erdőövezet most még aszfalttal borított részén hamarosan zöldfelület, közösségi tér várja a Normafára látogatókat. A gerinc fősétánya több száz méterrel meghosszabbodik. A parkoló felbontandó aszfaltja helyén az új járófelületek a civil és zöldszervezetekkel történt egyeztetés után kiválasztott vízáteresztő burkolatot kapnak. A szintén felszámolandó buszforduló parkos közösségi térré alakul. Jelentős mértékben növekszik a zöld terület mértéke: nemcsak füvesítés történik, de mintegy hatvan-hetven fa, valamint több száz cserje is kerül a területre. A tervek szerint nagyjából öt-hat hónap alatt újulhat meg a Normafa központja.

Az átalakítás második üteme a parkoló melletti lerobbant infrastruktúrájú buszvégállomást érinti, amelynek helyzete nemcsak lehangoló összképe, hanem környezetszennyező mivolta miatt is tarthatatlan. A Normafa kapujában olajos, nyomvályús aszfaltborításon, sokszor járó motorral várakoznak a buszok, dízelfüstöt ontva a sétálók, kirándulók, sportolók arcába. Akik az itt véget érő Jánoshegyi úti futópályáról érkeznek, kitágult tüdővel kénytelenek belélegezni a kormos égésterméket. Ez a helyzet is megoldódik hamarosan, hiszen a buszforduló a BKK-val történt egyeztetésnek megfelelően még a nyár folyamán átkerül Csillebércre.

A Hegyvidéki Önkormányzat a helyszínen információs táblákkal is tájékoztatja a Normafára látogatókat a változásokról.

Az elmúlt években sorra bukkantak fel Magyarországon az alig egyarasznyi szobrok, Budapesten sétálva nem is olyan nehéz bele botlani egybe. Ezek mind Kolodko Mihály szobrász gerilla-alkotásai, amelyek viccesen, játékosan, mindig valamilyen csavarral állítanak emléket mesehősöknek, hírességeknek vagy művészeknek. Cikkünkben megmutatjuk a miniszobrokat, köztük a legújabbal, ami pár napja került ki a Szabadság hídra.

Fotó és leadfotó: hegyvidek.hu

Oldalak

Utazás